Afbeelding
stock

OM eist tot 33 maanden cel in fraudezaak

Juridisch 420 keer gelezen

Het OM heeft tot 33 maanden cel geëist voor listige kunstgrepen en witwassen. 

De drie verdachten, waaronder een 52-jarige Spijkenisser en een 35-jarige man uit Rockanje, werkten voor Rotterdam Short Sea Terminals als operationeel directeur, financieel manager en ingehuurde projectmanager.

Volgens het OM hebben verdachten tussen 2013 en 2016 circa 250 facturen verstuurd aan hun werkgever/opdrachtgever voor niet-geleverde diensten dan wel goederen voor een totaalbedrag van meer dan 3.300.000 euro. Er is daarbij sprake geweest van een onjuiste voorstelling van zaken en onder invloed daarvan is hun werkgever/opdrachtgever bewogen tot afgifte van geld. Verdachten hebben vervolgens getracht aan het geld dat zij uit de kas hebben laten vloeien een legaal tintje te geven zodat het lastiger werd om de criminele herkomst te achterhalen, aldus het OM.

'De verdachten hebben zich op grove en grote wijze verrijkt voor zo’n 2.500.000 euro', aldus de officier. Het geld werd o.a. besteed aan een luxe inrichting van het huis, dure horloges en audioapparatuur.

De officier stelt dat een werkgever erop mag vertrouwen dat werknemers met sleutelposities zoals deze verdachten het slot op de deur zijn en niet de sleutel tot de pot met geld. Door schending van dit vertrouwen hebben zij hun werkgever ernstig benadeeld en ook in een slecht daglicht geplaatst.

Volgens de officier heeft de ingehuurde kracht de grootste rol in het geheel wanneer gekeken wordt naar de criminele infrastructuur van bedrijven, valse facturen en bankrekeningen. Tegen hem is 33 maanden geëist. De operationeel directeur hoorde 24 maanden eisen en de financieel manager 28 maanden. Begin juli doet de rechtbank uitspraak.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant