Groen licht voor snippergroen singelpercelen

Rockanje – Bewoners van singelpercelen in Rockanje hoeven niet meer in spanning te zitten. De gemeenteraad is akkoord met de verkoop van gemeentegrond.

Hoeveel meter tuin is van de gemeente Westvoorne? Dé vraag die eigenaren van huizen aan een singel bijna twee jaar lang bezighoudt. 'Er komt nu eindelijk duidelijkheid,' zegt Tonny Jongeling van de vereniging Snippergroen.

Het project snippergroen – dat altijd al duidelijkheid moest bieden – escaleerde. Gemeente versus bewoners. De advocaten van de gemeente en opgerichte vereniging belandden uiteindelijk aan de onderhandelingstafel. De raadsleden gaven groen licht voor het geboekte resultaat. Alleen PW'ers Leo Gelderland en Jeroen Noordermeer en VVD'ers Jaap Heijndijk en Maarten Vinke waren tegen.

De singelbewoners kunnen binnenkort het Kadaster verwachten, betaald door de gemeente. Tot 1 januari 2018 kunnen ze voor 80 euro per vierkante meter de grond kopen, vrij op naam. 'Een cruciaal punt,' benadrukt hun advocaat mr. Hans Hueting uit Rockanje. De financieel zwakkeren worden beschermd. Niemand hoeft bovendien de grond te kopen. Tot hun vertrek mogen ze die gebruiken. De volgende eigenaar heeft dan alsnog die keuze.

Toch was het niet zeker of snippergate zou eindigen. Raadslid Gelderland wilde alsnog kosten koper om een precedentenwerking te voorkomen. Wethouder Paméla Blok (Inwonersbelang Westvoorne) heeft echter de kwestie door meerdere juristen laten toetsen. De eerste bewoners van deze huizen hebben afspraken gemaakt met de toenmalige gemeente Rockanje. 'De situatie komt nergens anders voor.'