Teamleider John de Vries troost Michael Poldervaart; Delano Diemers en Sonny Booth zitten er verslagen bij. * Foto: Wil van Balen.
Teamleider John de Vries troost Michael Poldervaart; Delano Diemers en Sonny Booth zitten er verslagen bij. * Foto: Wil van Balen. Foto: Wil van Balen

Rockanje laat promotie liggen: Leonidas blijft derdeklasser

Rockanje – Door een even kansloze als dramatische nederlaag tegen derdeklasser Leonidas liet Rockanje zaterdag na om terug te keren op het niveau dat vorig seizoen werd verlaten. Ook het komende seizoen speelt de selectie van trainer Hans de Heer in de vierde klasse.

Meer dan honderd goals in 26 competitiewedstrijden. En een 0-3 zege in het openingsduel van de nacompetitie om promotie bij DVV '09. Zelfs als Rockanje slecht speelde en zijn dag niet had, werd er altijd wel gescoord. Daarom was het onbegrijpelijk hoe schaars de kansen waren op een goed gevuld en zonovergoten sportpark Drenkeling afgelopen zaterdag in de finale op promotie tegen Leonidas. En hoe machteloos en moedeloos de normaal zo productieve voorhoede van Rockanje was.

Uitzondering
Jawel, de razendsnelle Muhamed Baydar werkte zich als vanouds drie slagen in de rondte en liep zich de longen uit het lijf. Maar hij had Rotterdamse verdedigers in zijn buurt die zich qua snelheid met hem konden meten. Baydar was met doelman René van der Meiden, zeker voor rust, echter wel een uitzondering in het elftal van Rockanje, dat een ongekend matte indruk maakte. Er werd nauwelijks een duel gewonnen. De balaanname was zwak. De passing slordig. Trainer Hans de Heer en zijn staf zagen het langs de kant met afgrijzen aan, beseffend dat het een heidens karwei zou worden om een collectief zo moeizaam draaiend team op het juiste spoor te brengen.

Improviseren
'We moesten van meet af aan improviseren,' sprak De Heer na afloop. 'Jelle Zuidema moest werken, Ernest Vermaat was geschorst. Onze verdediging was pure fantasie. We begonnen met Djordy Pontes als linksback op een plek waar hij nog nooit heeft gespeeld. En toen we die goal tegen kregen, moesten we op een of andere manier proberen om meer druk op het doel van Leonidas te krijgen. Want we moesten scoren. Dus wisselde ik Djordy alweer na een half uur. Niet omdat hij het slecht deed, maar omdat de wedstrijd erom vroeg. Sven Groenenboom moest onze aanvalskracht nog groter maken. Maar dit was echt zo'n wedstrijd waarin je het onheil aan voelde komen, zonder dat je het af kon wenden. Ik heb dit hele seizoen nog niet zo'n zwakke eerste helft gezien van Rockanje als juist in dit promotieduel.'

Verkeerde been
Dat Leonidas ging scoren hing voor iedereen onmiskenbaar in de lucht. De wijze waarop de goal viel was paste echter weer precies in het scenario dat speciaal geschreven leek om van Rockanje de schlemiel te maken: Char Pires nam op de rand van het zestienmetergebied het doel van Rockanje onder vuur. René van der Meiden ging naar de goede hoek, maar stond op het verkeerde been toen de bal onderweg van richting werd veranderd en in de verste kruising plofte: 0-1.

Een goal genoeg
Ook bij de 0-1 achterstand was een goal genoeg voor Rockanje om alsnog te promoveren. En tot drie minuten voor tijd bleef de mogelijkheid dat één raak schot de ploeg van Drenkeling in de derde klasse zou brengen, bestaan. Vooral omdat Leonidas de vele kansen die het kreeg, consequent om zeep hielp en omdat Van der Meiden de Rotterdamse pogingen die wel succes leken te gaan hebben, oerdegelijk verijdelde. Aan Rockanje-zijde had alleen Sven Groenenboom vijf minuten na rust de gelijkmaker op zijn schoen als afronder van een combinatie tussen Arie Bravenboer en Sonny Booth. Maar de invaller zag zijn schot net overgaan. Toen Liandro Victoria vlak voor tijd dan eindelijk steenhard raak kopte uit een voorzet van Giovanni Santos Boaventura, was het spel gespeeld: 0-2.

Afscheid
Voor Stephan en Sander de Ruiter was de promotiewedstrijd de laatste die het duo voor Rockanje speelde. 'Ik had me na 15 seizoenen en 393 wedstrijden in het eerste een ander afscheid voorgesteld,' aldus Stephan. 'Maar het zat er vandaag geen moment in.'