Samen met de organisatoren is men op zoek gegaan naar een alternatieve locatie (Archieffoto: Jos Uijtdehaage)
Samen met de organisatoren is men op zoek gegaan naar een alternatieve locatie (Archieffoto: Jos Uijtdehaage) Foto: Jos Uijtdehaage

Nieuwe locatie voor carbid schieten op oudjaarsdag

Rockanje - Het college van Westvoorne heeft besloten carbidschieten niet toe te staan in Natura 2000 gebied en de hieraan direct aangrenzende percelen.

De Naterseweg in Rockanje is aangewezen als de locatie voor het traditionele carbidschieten op oudjaarsdag tussen 12.00 uur 18.00 uur. Het is een afweging tussen de maatschappelijke gevoeligheid rondom het knalfeest in het Natura 2000-gebied Voornes Duin en de instandhouding van carbidschieten als traditie en plaatselijk gebruik in Rockanje. Gemeente Westvoorne heeft op 11 april 2017 besloten het overloop parkeerterrein aan de Swinsedreef, Eerste Slag in Rockanje, niet langer aan te wijzen als de locatie voor het traditionele carbidschieten. In samenwerking met Evenementen Stichting Westvoorne, de organisator van het carbidschieten, is de gemeente op zoek gegaan naar alternatieve locaties voor het carbidschieten op oudjaarsdag. De Naterseweg is als locatie voor carbidschieten aangewezen. De Pancrasgorsedijk in Rockanje is als reservelocatie genoemd. De omwonenden zijn uitgenodigd voor een gesprek met het college over deze keuze.

Carbid wordt in een melkbus gedaan, enigszins natgemaakt en afgesloten met een plastic bal. Het zich vormende ethyn wordt door een klein ontstekingsgat ontstoken en ontploft met een dreunende knal, waarbij de bal uit de bus schiet.