Aandacht voor armoede onder kinderen

Brielle – Het Rijk stelt jaarlijks 100 miljoen euro beschikbaar om armoede en schulden in de samenleving terug te dringen, in het bijzonder voor kinderen. Brielle ontvangt € 50.199 die het naar eigen inzicht mag inzetten.

Kinderen die opgroeien in een gezin met weinig geld, staan vaak aan de zijlijn. Zij zitten minder vaak op sport of muziekles dan hun leeftijdsgenoten uit rijkere gezinnen, gaan niet naar verjaardagsfeestjes omdat ze geen cadeautje kunnen meenemen, gaan niet mee op schoolreisje of hebben geen winterjas of een fiets. Het niet kunnen meedoen zorgt vaak voor een gevoel van uitsluiting en onzekerheid en dat vergroot hun kansen op achterstand en ongelijkheid. Staatssecretaris Jetta Klijnsma wil er zeker van zijn dat het door het Rijk beschikbaar gestelde geld ook écht bij de kinderen terecht komt. Daarom wil ze het liefst dat de gemeenten de kinderen in natura helpen, bijvoorbeeld door het betalen van zwemlessen, voetbalschoenen of een fiets.

Wat doet Brielle?
De voorstellen in Brielle zijn om een kindpas (zoiets als de Rotterdampas) in te voeren, vakantiemogelijkheden te bieden, 70 speelgoedbonnen van 40 euro beschikbaar te stellen voor de verjaardagen van de kinderen en een subsidie van 5.500 euro aan de Stichting Leergeld te geven. Deze stichting richt zich erop dat kinderen uit een gezin met een laag besteedbaar inkomen toch gebruik kunnen maken van voorzieningen die voor veel anderen kinderen gewoon zijn, zoals een sportvereniging, muziekschool, schoolreisje e.d. De commissie samenleving kon zich vinden in deze voorstellen. D66 vroeg zich af hoe de andere gemeenten op Voorne met het beschikbaar gestelde bedrag omgaan, iets wat gezien de toekomstige samenwerking wel belangrijk is. Wethouder Wilbert Borgonjen beloofde zich hierin te verdiepen.