Creditline foto: Johannes van Camp/Studio Ziezo
Creditline foto: Johannes van Camp/Studio Ziezo Foto: PR

Burgemeesters openen elkaars tentoonstellingen

Brielle/Gorinchem - Afgelopen zaterdag opende Gregor Rensen, burgemeester van Brielle, in Gorinchem de tentoonstelling 150 Jaar heiligverklaring Martelaren van Gorcum.

Daarna opende Govert Velthuijzen, burgemeester van Gorinchem, de tentoonstelling in Brielle na een overdenking van pastoor dr. Jack Glas.

De tentoonstellingen maken deel uit van het publieksprogramma 150 Jaar Herdenking Heiligverklaring Martelaren van Gorcum dat de Bisschoppelijke Brielse Commissie van het Bisdom Rotterdam en de gemeentelijke musea van de vestingsteden Brielle en Gorinchem gezamenlijk organiseren. In 1572, tijdens de Opstand in de Nederlanden tegen het Spaanse gezag, werden negentien rooms-katholieke geestelijken in Brielle na een schijnproces berecht en ter dood gebracht. De negentien geestelijken, waarvan de meesten afkomstig uit Gorinchem, werden op 29 juni 1867 in de Sint-Pieter in Rome door Paus Pius IX heilig verklaard.

Bewustwording

Met het publieksprogramma worden niet alleen de historische feiten herdacht, maar wordt ook beoogd een bijdrage te leveren aan de bewustwording van de noodzaak van onderlinge verdraagzaamheid en tolerantie.