De Bedevaartskerk aan de Rik in Brielle is gewijd aan de Martelaren van Gorcum
De Bedevaartskerk aan de Rik in Brielle is gewijd aan de Martelaren van Gorcum Foto:

Gehangen heiligen, martelaren van Gorcum

Brielle - Het is van alle tijden: mensen worden om hun geloof, levensbeschouwing of politieke opvattingen opgepakt, gevangengezet, gefolterd en ter dood gebracht.

De eerste christenen in Rome, de moslims tijdens de Kruistochten, tegenstanders van dictatoriale regimes; en zie wat IS doet met onschuldige mensen. Slachtoffers van haat en dergelijk geweld worden iconen en voorbeelden voor mensen die na hen leven.

Martelaren van Gorcum

De Martelaren van Gorcum zijn zulke slachtoffers geworden. In 1572 opgehangen in een turfschuur in Brielle omwille van hun trouw aan het geloof, maar ook vanwege een algemene onvrede met de positie en rol van de Kerk in hun tijd.

De dramatische gebeurtenissen van gevangenneming en folteringen doen een beroep op hun geloof en geweten. Ze worden aangespoord om, al was het maar in schijn, af te vallen van het geloof en zo hun leven te redden. Het is intrigerend te achterhalen welke gevoelens en gedachten zij gehad kunnen hebben.

Heiligverklaring

Op 29 juni 1867 werden de 19 Martelaren van Gorcum door paus Pius IX heilig verklaard. Dit boek verschijnt ter gelegenheid van het jubileum van '150 jaar heiligverklaring'.

Tegen de economische, sociale, politieke en religieuze achtergrond van die tijd, wordt een aantal portretten geschilderd met geheel eigen - ook voor mensen van vandaag herkenbare - karakters.

Het proces van zalig- en heiligverklaring en de daaropvolgende verering wordt beschreven, mede aan de hand van officiƫle stukken uit archieven, ooggetuigenverslagen en persberichten.

Auteurs:

Henrik Roelvink ofm, eredoctor theologie van de universiteit van Uppsala (Zweden); gardiaan van de communiteit van de franciscanen te Nijmegen.

Roy Tepe, zelfstandig onderzoeker 'iconografie van de Martelaren van Gorcum'; gastconservator Gorcums Museum.

Henk Lugtenburg, secretaris van de Bisschoppelijke Brielse Commissie; gids in de bedevaartkerk in Brielle.

Ton Peters ofm (red), archivaris van de Nederlandse Provincie van de Orde der Minderbroeders Franciscanen; gardiaan van de communiteit van de franciscanen te Utrecht.