De kudde is een week lang te vinden op de 'Heveringen' bij het Bezoekerscentrum Tenellaplas
De kudde is een week lang te vinden op de 'Heveringen' bij het Bezoekerscentrum Tenellaplas Foto: PR

Warm welkom schapen in Duinen van Oostvoorne

Rockanje/Oostvoorne - Stichting Het Zuid-Hollands Landschap verwelkomde op dinsdag 10 oktober weer ruim 200 schapen grazen op het duingrasland, 'Heveringen', vlakbij het bezoekerscentrum Tenellaplas in Rockanje.

De kudde vertrekt ongeveer een week later naar de Slikken van Voorne en zal daar ruim een maand grazen. Het begrazen van het oude duingrasland is nodig om te voorkomen dat het grasland dicht groeit met ruigte en bos. Het begrazen start zo laat in het seizoen omdat alle planten nu zijn uitgebloeid. De schaapskudde krijgt tegenwoordig ook wat hulp van konijnen. Deze grazer en graver in het duin is ook heel erg belangrijk voor het bloemrijk houden van de duingraslanden.

Slikken van Voorne

Na een kleine week trekt de kudde naar de Slikken van Voorne. Dit gebied is vergelijkbaar met kwelders in het noorden van Nederland. Ook daar wordt al eeuwen begrazing uitgevoerd. Schaapsherder Geleijns van Geleijns begrazingsbeheer zal de Heveringen en de Slikken van Voorne met zijn schaapskudde begrazen. Rond de 200 schapen, waaronder 30 geiten zullen overdag hun werk doen en 's avonds in een afgesloten kraal slapen. De schaapsherder vindt het leuk als mensen komen kijken. Wel graag honden aangelijnd houden!