Glas buitengebied maakt in tien jaar plaats voor 65 huizen

Westvoorne – Het glasdossier van de gemeente Westvoorne is bijna afgrond. In tien jaar tijd maakt het glas in het buitengebied plaats voor 65 woningen.

Sinds 2009 is de gemeente Westvoorne bezig om het glas in het buitengebied te saneren. De gemeente stond toen voor de opgave om 25 hectare aan bestaand glas te saneren en nog eens 40 hectare aan papieren glas. Het ging om dertig tuinders. Het project bevindt zich nu in de eindfase. Drie dossiers lopen nog. Ook heeft een aantal tuinders aangegeven niet mee te willen doen. Van de totale saneringsopgave blijft 12 procent van het bestaand glas in het buitengebied staan. Van het papieren glas gaat het om iets meer dan een kwart.

De gemeente krijgt voor de uitvoering zo'n 3,5 miljoen subsidie van de provincie Zuid-Holland. Het glassaneringsproject heeft zo'n 1,6 miljoen euro aan ambtenaren, externe adviseurs, overige plankosten en rente gekost. Bijna 1,8 miljoen euro is in de loop der jaren uitgekeerd ter compensatie aan de tuinders in Westvoorne.