Jeugd tussen 16 en 18 jaar: voor jongerencentrum Bravo eigenlijk al een beetje te oud, voor het café nog te jong..
Jeugd tussen 16 en 18 jaar: voor jongerencentrum Bravo eigenlijk al een beetje te oud, voor het café nog te jong.. Foto:

Probleemjeugd: politie, OM en gemeente werken samen

Brielle - 'Eens in de zoveel jaar komt het in Brielle voor: een groep jongeren die de binnenstad onveilig maakt en de boel vernielt. Op dit moment is dat helaas weer het geval. Maar we zitten er bovenop.'

Burgemeester Rensen verklaarde dit tijdens de vergadering van de commissie BZM. Het gaat om een groep van 21 jongeren onder de 18 jaar. Bij een groot deel van hen is sprake van een moeilijke jeugd en een problematische gezinsachtergrond. Sommigen hebben geweld tegen personen gebruikt en hebben vastgezeten. Om te zorgen dat deze groep niet verder in de criminaliteit afglijdt, gaat Brielle bij de aanpak van deze jeugd samenwerken met politie en OM. Deze samenwerking wordt binnenkort bekrachtigd in een convenant. Gekozen is voor een stevige, repressieve, maar ook opbouwende aanpak, waar ouders en het jongerenwerk bij betrokken worden. Zoals gebruikelijk wordt de schade geheel op de daders verhaald. Ook wordt er gewerkt aan het oplossen van hun maatschappelijke problemen. Commissielid Ben van Stijn (PvdA) pleitte naast de repressieve aanpak die in het convenant wordt voorgesteld ook voor een preventieve aanpak. In het algemeen vindt hij dat Brielle voor de groep 15- tot 18-jarigen heel weinig te bieden heeft. De PvdA vindt dat er meer aangesloten zou moeten worden bij de wensen en behoeften van deze jeugd.