Heeft u al over uw laatste wensen nagedacht?

Ik ben een echte voorstander van "je laatste wensen op papier zetten". Het scheelt zoveel voor nabestaanden als de wensen op papier staan. Zij hoeven zich dan geen zorgen te maken of ze het wel goed doen in toch al een zware periode.

Maar helaas blijkt in de praktijk dat er nog zoveel onbekend is over de verschillende mogelijkheden om een uitvaart te organiseren. Dus hoe zet je dan je wensen op papier als je niet weet wat er allemaal kan?! Wist u dat u niet per se naar een crematorium of rouwcentrum hoeft voor de plechtigheid? U kunt ook afscheid afnemen op een plek waar u een persoonlijke binding mee heeft; bijvoorbeeld gewoon thuis, in het favoriete restaurant of uw stamkroeg. Daarna kunt u dan met of zonder familie naar het crematorium of de begraafplaats gebracht worden.

Wist u dat u niet per se voor een kist hoeft te kiezen? U kunt ook kiezen voor een opbaarplank met een lijkwade. Een lijkwade is een wikkeldoek die in iedere kleur en stof te verkrijgen is. Uiteraard kan deze ook zelf gemaakt worden.
Wist u dat u zelf mag kiezen waar u naar toe gaat? Na het overlijden moet u ergens opgebaard worden tot de uitvaart. Dit kan thuis, in de aula van een begraafplaats, het crematorium en in een rouwcentrum. U bepaalt zelf of u wilt dat mensen u daar bezoeken en wie.

Wist u dat? De keuze voor een rouwauto tegenwoordig bijna oneindig is? Van zwart tot rood, van modern tot echte oldtimers en van vrachtwagen tot koets of de uitvaartbus. Wist u dat u in veel crematoria de familie mee mag naar de ovenruimte? Vaak neemt de naaste familie als laatste afscheid in de aula waarna zij ook naar de koffiekamer gaan. Maar de familie mag ook begeleiden naar de ovenruimte en daar afscheid nemen. Zij kunnen zelfs bij de invoer aanwezig zijn. Zo begeleiden zij u tot het allerlaatste moment. Tegenwoordig zijn de mogelijkheden bijna onbegrensd. Wellicht krijgt u met deze tips inspiratie om over uw eigen wensen na te denken en deze op te schrijven. De belangrijkste boodschap is dat u uw eigen uitvaart helemaal zelf kunt invullen. Afgestemd op wie u bent en hoe u wilt dat mensen u herinneren.

Mocht ik u verder kunnen helpen met bijvoorbeeld het invullen van uw wensen, kunt u altijd geheel vrijblijvend contact opnemen.

Majon Heesen