Van capiz-schelpen worden sfeervolle doorschijnende siervoorwerpen in verschillende kleuren gemaakt zoals sfeerlichtjes
Van capiz-schelpen worden sfeervolle doorschijnende siervoorwerpen in verschillende kleuren gemaakt zoals sfeerlichtjes Foto: pr

Vakantie, strand en "capiz" in de Wereldwinkel in Brielle

Brielle - Wandelen op het strand, luisteren naar het geruis van de zee en het geknisper van schelpen onder je schoenen. Dat hoort wel een beetje bij zomer en vakantie!

Schelpen liggen er in vele maten en soorten, sommige zijn al heel oud en met een beetje creativiteit kun je er leuke dingen van maken.

Filipijnse en Indonesische vissers halen oesterachtige lichtdoorlatende capiz-schelpen binnen. Daarvan worden sfeervolle doorschijnende siervoorwerpen in verschillende kleuren gemaakt, van staande lampen tot doosjes en kleine sfeerlichtjes. En dát vinden we in de Wereldwinkel.

De capiz-schelp lijkt van parelmoer. Hij is doorschijnend, vrij groot en bijna plat en daardoor vrij gemakkelijk te bewerken. Als je het een nachtje in water laat liggen, is het zacht genoeg om er vormen uit te snijden. Nat en zacht kan capiz ook 'gekneed' worden tot bollere vormen, zoals schaaltjes en lampen. Als het materiaal droogt wordt het weer hard. Dan kan het geschilderd worden en gelakt om het sterker te maken.

Door productie hebben werknemers kans op betere huisvesting en betaalbaar woon-werkverkeer.

U zult het zien in Wereldwinkel Brielle, ook als u even doorloopt tijdens de zomermarkt op 18 en 25 juli.