Het vertelfestival wordt om 16.30 uur afgesloten met een verhaal van de bekende verhalenverteller Wim Daniëls
Het vertelfestival wordt om 16.30 uur afgesloten met een verhaal van de bekende verhalenverteller Wim Daniëls Foto: pr

Vertelfestival met Wim Daniëls

Brielle - Op zaterdag 4 augustus om 11.45 uur wordt op de Markt het Brielse Vertelfestival feestelijk geopend. Deze keer niet, zoals gewoonlijk, met een verhaal van de burgemeester vanuit de stoel, maar met korte impressies van alle verhalen door de vertellers zelf.

Vanaf 12.15 uur kunt u luisteren naar de verhalen in de tuin van de Rooms-Katholieke kerk, het schoolplein van het Geuzenschip en op het plein voor de Brielse Dom. Het bijzondere dit jaar is dat de meeste van die verhalen echt Briels zijn. Er zijn zeven vertellers en verder vertellen Anouk van Zijll en Roy de Bruin een spannend verhaal speciaal voor de jeugd in de klokkentoren van de Catharijnekerk. Met als extra attractie een demonstratie door de klokkenluiders. Eindelijk krijg je de kans om nu zelf de klokken te luiden.

Het festival wordt om 16.30 uur afgesloten met een verhaal van de bekende verhalenverteller Wim Daniëls. Bram Poldervaart sprak met hem.

U kent Wim Daniëls waarschijnlijk van zijn taalgrappen, hij was vaak te gast bij Pauw en Witteman. Maar Wim doet veel meer. Ik was onder de indruk van de verscheidenheid aan activiteiten toen ik op zijn website keek. Een lange lijst boeken voor volwassenen, voor jongeren, voor kinderen, verhalen, cabaret, theater en dan zijn blog: elke dag verzint hij een nieuw woord. Zijn woord van 21 juli: "Drogregen", regen die wordt beloofd, maar die niet valt. Een verfrissend gevoel voor humor. Maar hij heeft ook een serieuze kant. Als ik toegeef dat ik nog nooit iets van hem gelezen hebt, raadt hij me 'Baarmoeder' aan dat hij samen met gynaecoloog Dick Schoot schreef. "Omdat je ook iets met taal hebt, denk ik dat je dit boek wel interessant zult vinden. Op basis van de baarmoeder is het een poging een verklaring te vinden voor het leven en de taal." Zijn werken hebben alle gemeen dat ze over taal of taligheid gaan. Vanwaar die fascinatie met taal? Hij hoeft er niet over na te denken. "Mijn docent Nederlands op de middelbare school las verhalen voor van Anton Koolhaas, dat is de aanzet geweest dat ik literatuur ben gaan lezen. En verder het feit dat ik een dialectspreker ben, dialecten hebben een veel grotere klankenrijkdom dan het ABN".

De titel van het verhaal dat Wim Daniëls in Brielle gaat vertellen is "Hoe alles begint". Zou het gaan over het ontstaan van de taal? Het programma en de tijden voor alle locaties kunt u vinden op www.kunstencultuurbrielle.nl en in de flyer die u kunt afhalen bij de winkels, museum enz. in Brielle. Verder wordt de flyer op zaterdag vanaf 11.30 uur rondgedeeld op en in de omgeving van de Markt. De toegang tot alle vertellingen is gratis.

Deze dag wordt georganiseerd door de Stichting Kunst en Cultuur Brielle, in samenwerking met het Klokkenluidersgilde Brielle.