Door de sluiting van de afdeling cardiologie, werd de imagoschade dusdanig groot dat patienten wegbleven en het ziekenhuis verlies leed
Door de sluiting van de afdeling cardiologie, werd de imagoschade dusdanig groot dat patienten wegbleven en het ziekenhuis verlies leed Foto:

Faillissement ziekenhuis had diverse oorzaken

Spijkenisse - Het Ruwaard van Puttenziekenhuis in Spijkenisse is in juni 2013 door een samenloop van omstandigheden failliet gegaan.

Landelijke veranderingen in de financiering van ziekenhuizen, een achterblijvende concurrentiepositie en mislukte investeringen om groei te realiseren leidden samen met spanningen tussen directie en de artsenmaatschappen tot een negatieve spiraal. Een ingezette reorganisatie mocht niet meer baten, mede door sluiting van de afdeling cardiologie op bevel van de Inspectie Gezondheidszorg. Dit schrijven curatoren Henri Bentfort en Martijn Vermeeren in het oorzakenonderzoek van het faillissement van het Ruwaard van Puttenziekenhuis in Spijkenisse.
Bijna zes jaar na het faillissement van het Ruwaard van Puttenziekenhuis zijn de curatoren nog bezig met de afhandeling van het faillissement. In het oorzakenonderzoek concluderen de curatoren dat 'een optelsom van factoren' leidde tot het faillissement. Ook schrijven zij dat het faillissement niet aan het ziekenhuisbestuur of een andere 'individuele actor' kan worden verweten. In 2011 en 2012 kampte het ziekenhuis al met financiƫle problemen, deels het gevolg van veranderingen in de landelijke regelingen voor de financiering van de zorg. Ook waren de financieringslasten voor ziekenhuizen zwaarder geworden omdat de overheid niet langer bijdroeg aan de huisvestingskosten.