Erwin en Theo hebben afgesproken om tijdens een vervolggesprek verder met elkaar details uit te werken
Erwin en Theo hebben afgesproken om tijdens een vervolggesprek verder met elkaar details uit te werken Foto:

Erwin Hoogland en Theo Fransen in gesprek

Brielle - Erwin Hoogland (VVD Provinciale Staten) ging in gesprek met Theo Fransen, directeur van het Brielsch Ingenieurs Bureau.

Beide mannen zijn bevlogen met strategie en hebben hun mening over energieopwekking, verduurzaming en CO2 opvang en opslag. Erwin Hoogland vanuit zijn rol in de provinciale politiek en Theo Fransen vanuit het bedrijfsleven. De heren spraken over de samenwerking tussen politiek en het bedrijfsleven en de soms tegengestelde belangen van beide partijen. Daar waar de landelijke politiek energiebesparing stimuleert zien we dat er regionaal vaak nog hindernissen te nemen zijn.

'De verbinding tussen gemeenten als aandeelhouders van de energiebedrijven in ons Nederland lijken een hindernis te zijn om verduurzaming te realiseren.Daarnaast zijn er veel initiatieven om een goed beeld te krijgen hoe we met elkaar grotere stappen kunnen maken. Ronde tafels, transitiemodellen, kennistafels, noem ze maar op.', aldus Theo Fransen.

Theo Fransen heeft te kennen gegeven dat hij al jaren lang bezig is met duurzaamheid en vraagstukken hieromtrent. Om dezelfde reden is hij altijd aanwezig bij de Nederlandse Emissie Autoriteit (NEA) en praat mee over ontwikkelingen over hoe het anders of beter kan. 'Het valt me op dat er vóór de kredietcrisis veel werd gedaan om de energiebesparingen en verduurzaming van Nederland(ers) te promoten en te stimuleren. Tijdens de crisis was de belangstelling relatief laag omdat er niet kon worden geïnvesteerd en de prioriteiten elders lagen, logisch natuurlijk. Wat me nu alleen verbaast is dat we niet verder gaan waar we waren gebleven maar dat we alles weer opnieuw gaan doen en dus geen stap vooruitkomen. Veel energieadviseurs gaan hun oude onderzoeken afstoffen en gaan weer opnieuw beginnen om vervolgens tot de zelfde conclusies te komen toen de crisis begon. We zijn al jaren verloren en zijn nu weer jaren achteruit gegaan. Ik ben bang dat wanneer we straks weer zijn waar we waren er wederom een nieuwe crisis komt en alles wederom tot een groot HALT wordt geroepen, aldus Theo Fransen.

Theo Fransen sprak met Erwin Hoogland ook over Technedu een nieuwe technische school welke maatschappelijk verantwoord, werkzoekenden van de bank en achter de computer vandaan wil halen om op te leiden tot sprinkler- of brandveiligheid specialist. Mede omdat Technedu is aangesloten bij SGD, kan de provincie Technedu ondersteunen door fondsen beschikbaar te stellen om deze jonge mensen tot 27 jaar op te leiden en aan het werk te helpen met een baangarantie.

Erwin en Theo hebben afgesproken om tijdens een vervolggesprek verder met elkaar details uit te werken en de samenwerking op te zoeken.