Stemmen in het Transport- en Scheepvaartcollege in Brielle. Foto Jos Uijtdehaage
Stemmen in het Transport- en Scheepvaartcollege in Brielle. Foto Jos Uijtdehaage Foto: Jos Uijtdehaage

Verpletterende entree Forum v. Democratie

Brielle – Met maar liefst 24,8% van de stemmen werd het 'Forum voor Democratie' de grootste partij in Brielle bij de Provinciale Staten verkiezingen.

Op het hele eiland Voorne scoorde het FvD hoog: 27,8% van de stemmen in Hellevoetsluis en 24% in Westvoorne. Dat is veel hoger dan het landelijk gemiddelde. Ter vergelijking: in Rotterdam ging 16% van de stemmen naar FvD. Voor het overige volgde de verkiezingsuitslag in Brielle ongeveer de landelijke trend. Er was winst voor GroenLinks (ging naar 5,5%) en er waren forse dalingen voor D66, PVV en SP. Het verlies van de SP in Brielle was extra groot door het vertrek in 2018 van deze partij uit de Brielse politiek. Kleine stijgingen waren er voor de PvdA, 50plus en de Christen Unie. Die kleine stijging was reden voor de PvdA Brielle om een klein beetje te juichen. Ze zien in ieder geval wel een duidelijk herstel na de voor hen desastreus verlopen gemeenteraadsverkiezingen van 2018.

Snelle opkomst FvD verbaast
Waarom is er in het welvarende Brielle en Voorne zo massaal op FvD gestemd?Thierry Baudet gooit zowat alles omver wat in Nederland waardevol wordt gevonden. In zijn overwinningsspeech stelde hij dat de Nederlandse maatschappij wordt ondermijnd door universiteiten, journalisten, kunstensubsidies ontvangende mensen, architecten en bestuurders, en 'vluchtelingen en migranten zijn kwaadwillende, agressieve elementen die ons maatschappelijk lichaam in ongehoorde aantallen worden binnengeloodst'. In een (beperkte) steekproef onder Brielse kiezers wordt de strenge klimaatwet en de daardoor uit de hand lopende kosten die door de burger moeten worden opgehoest opvallend vaak genoemd als reden om op FvD te stemmen. Opmerkingen daarbij: 'Waarom moeten we zo nodig het braafste jongetje van de klas zijn?' ; 'Ze slaan op hol met al die klimaatmaatregelen en we dragen als klein landje nauwelijks wat bij aan het tegengaan van de opwarming van de aarde, 0,000000x oC of zoiets.'; 'We worden opgezadeld met een enorme hoop kosten om een warmtepomp te installeren en andere milieumaatregelen in ons huis te treffen die nauwelijks wat opbrengen. Eén kiezer zegt uiteindelijk toch niet voor Thierry Baudet gekozen te hebben, ook al had ze stiekem een beetje verandering wel leuk gevonden. De reden is dat ze een vertrek van Nederland uit de EEG absoluut geen optie vindt. En bovendien vindt ze Thierry Baudet een ontzettend verwaande ijdele kwast. Op facebook circuleren weer andere kreten: 'Weg met het klimaatakkoord en het rijk dat steeds rijker wordt.'; 'opzouten met die linkse klimaatt..tten; de tijd van zakken vullen is voorbij'. Een net buiten Brielle wonende kiezer relativeert vervolgens: 'De partij mag dan de grootste zijn geworden, in de Provinciale Staten krijgen ze straks toch te maken met heel veel andere partijen die tegengas zullen geven.'