Scoutinggroep De Strandvogels is 80 jaar oud, maar nog vol levenslust. (Foto: Jos Uijtdehaage).
Scoutinggroep De Strandvogels is 80 jaar oud, maar nog vol levenslust. (Foto: Jos Uijtdehaage). Foto: Jos Uijtdehaage

De Strandvogels viert 80-jarig jubileum met kamp en reünie

Oostvoorne - Met een avontuurlijk en feestelijk kamp en een afsluitende, goed bezochte receptie/reünie vierde scoutinggroep De Strandvogels uit Oostvoorne afgelopen zaterdag en zondag het 80-jarig jubileum.

Westvoornes wethouder Wilbert Borgonjen was een van de aanwezigen tijdens de receptie in het clubhuis van de Strandvogels, uniek gelegen in het duingebied van de voormalige golfbaan van Oostvoorne aan het Grenspad. Borgonjen overhandigde namens de gemeente een geglazuurd bord, dat het 80-jarig jubileum in herinnering houdt.

Sport en spel
Rondom het clubhuis hadden de leden van de 80-jarige scoutinggroep het jubileum vorige week vrijdag en afgelopen zaterdag al gevierd met een kampweekeinde vol sport en spel. Survivalactiviteiten als primitief koken en hiken. Een speciale speurtocht en vooral gezellig samen zijn in de natuur. Het zijn dingen die in de acht decennia van het bestaan van De Strandvogels nooit van het programma zijn verdwenen.

Padvinderij
Het door de Engelse luitenant-generaal Lord Baden Powell bedachte en in 1907 voor het eerst gespeelde avontuurlijke 'scoutingspel voor jongens' was aanvankelijk alleen bedoeld voor het mannelijk deel van de bevolking. Scouting werd vrijwel direct een beweging die mensen over heel de wereld aansprak. In Nederland stonden de activiteiten van de scouting aanvankelijk bekend als de padvinderij. Al snel werd de scouting ook toegankelijk voor meisjes en vrouwen. In het begin ontplooiden de mannelijke en vrouwelijke groepen nog strikt gescheiden hun activiteiten, maar tegenwoordig zijn heel veel groepen gemengd.

Land
De Strandvogels, in 1939 opgericht door de dames Meijers en De Bel, begon als meidengroep en dat bleef maar liefst 75 jaar zo, maar sinds de groep in 2014 werd opengesteld voor jongens gaat ook De Strandvogels officieel als een gemengde scoutinggroep door het leven. In de rijke geschiedenis van De Strandvogels was de groep actief op zowel land als water, maar de afdeling van 'zeeverkenners' werd in 2014 opgeheven. Sindsdien komen de leden van de Strandvogels elk weekeinde bijeen in hun schitterende clubhuis op 'De Golfbaan' aan het Grenspad en als het aan voorzitter Maarten Heinsbroek en secretaris en leidinggevende Joke Blaas-Torreman (al veertig jaar lid van de strandvogels!) ligt, blijft dat nog tot in lengte der dagen het geval.
Reünie
Zo'n dertig voormalige scouts van De Strandvogels kwamen 's middags op de reünie af. 'We hebben thee gedronken die we net als vroeger met een pollepel uit een grote pan schepten. En die pan hing weer boven een gezellig kampvuurtje,'aldus Joke Blaas-Torreman. 'Ik had enkele maanden geleden een doos vol oude foto's gekregen van een voormalige schipper van wie ik destijds leiding kreeg bij de waterscouts. En die foto's brachten heel wat herinneringen boven. Het was echt hartstikke gezellig.'

Afbeelding