Het resultaat inclusief alle ingezamelde donatie's en sponsoring, was het geweldige bedrag van €2838,-
Het resultaat inclusief alle ingezamelde donatie's en sponsoring, was het geweldige bedrag van €2838,- Foto:

Sporten voor de belevingstuin van de Plantage

Brielle - Afgelopen vrijdag 22 maart werd er bij Sportcentrum van Unen door middel van twee evenementen gesport voor het goede doel.

Twee groepen enthousiaste sporters gingen 3 uur aan de slag. De ene groep ging spinnen, de andere deed een combinatie van Zumba & Pound. Bij elkaar waren er zo'n 50-tal sporters die zich hadden ingeschreven om het goede doel te ondersteunen, namelijk de nog aan te leggen Belevingstuin voor de bewoners van Verzorgingstehuis de Plantage die lijden aan dementie. Initiatiefneemster Brigitta Post, die ook lid is van het Sportcentrum van Unen, is nauw betrokken bij de plannen rond de belevingstuin.

Vol passie vertelde zij waarom en hoe de belevingstuin er moet komen en dat de functie van de tuin het prikkelen van alle zintuigen is zoals ruiken, luisteren, kijken maar vooral ook voelen. Ook daarin zijn gradaties net als bij dementie. Voor de bewoners met een wat zwaardere vorm van dementie is er een speciale voelwand. Maar er komt ook een zitplek om met het familiebezoek samen te zitten, een kweektafel en een tuinhuisje.

De bewoners hebben deze belevingstuin echt nodig. Ze wonen in een gesloten afdeling, en kunnen nu doordat de tuin niet bewoner-proof is, niet veel naar buiten. Als ze sporadisch een keer naar buiten kunnen, dan is extra aandacht van de verzorgers nodig, om er voor te zorgen dat de bewoners niet "crashen" met hun rollator, of struikelen over objecten waar je normaal gesproken geen gevaar in ziet. Daar zou een nieuwe Belevingstuin een grote bijdrage aan leveren. De tuin moet veilig zijn, hij moet zo gemaakt zijn dat er dingen aan te raken zijn en te ervaren, en dat hij herinneringen oproept aan vroeger. De bewoners kunnen meer naar buiten en de verzorgers wat relaxter toezicht houden. Deze bewoners verdienen het om fijne herinneringen op te roepen met elkaar of met familie en zo de kwaliteit van hun leven een positieve boost te geven.

Met deze informatie in het achterhoofd gingen de sporters aan de slag. Met veel passie werden het drie loodzware uren. Tussendoor zorgde sportcentrum van Unen dat de inwendige mens goed werd verzorgd met fruit en energiereepjes. Na de laatste muzieknoten kregen te sporters te horen hoeveel geld de avond op had gebracht. Het uiteindelijke resultaat inclusief alle ingezamelde donatie's en sponsoring, was het geweldige bedrag van €2838,-. En er kan nog steeds gedoneerd worden en met de zomer op komst, zou het mooi zijn als de bewoners van deze afdeling van de Plantage het zo snel mogelijk zullen gaan beleven!

Donaties kunnen aan de Stichting Vrienden van de Plantage overgemaakt worden via rek.nr. NL07 RABO 0344 8713 04 o.v.v. Belevingstuin. Meer info staat op: http://www.svvdp.nl/word-donateur/