Politie Haringvliet is naarstig op zoek naar getuigen! (Foto: Politie Haringvliet)
Politie Haringvliet is naarstig op zoek naar getuigen! (Foto: Politie Haringvliet) Foto:

Vandalisme op de Brielse Wallen.........

Brielle - De vesting van Brielle telt in totaal 9 driehoekige uitstulpingen in de verdedigingswallen, Bastions genaamd. Op elk Bastion staan kanonnen en in de meeste gevallen ook een gebouw.

De Werkgroep Kanonnen en Affuiten is als vrijwilligersorganisatie sinds 2013 bezig om de wallen en wat erop aanwezig is te verfraaien. Dat werk is voor een groot gedeelte voltooid, geniet waardering bij gemeentebestuur en bevolking en wordt met enthousiasme door de leden van de werkgroep voorgezet. Ten aanzien van de gebouwen is er in overleg met de gemeente bestemmingen gezocht en gevonden in de vorm van het per gebouw uitbeelden van de geschiedenis van Brielle met als thema oorlog en vrede. Langzamerhand wordt hierin voortgang geboekt wat het meest zichtbaar is aan en in het gebouw op Bastion 5. Hierin wordt aandacht geschonken aan de Franse overheersing in Brielle, hetgeen verbeeld wordt door prachtige muurschilderingen op de wanden van het gebouw en een audiopresentatie die door de bezoeker geactiveerd kan worden.

Om dit alles zichtbaar te maken is er een glazen wand in de opening geplaatst. 's Winters zijn de deuren vóór de glazen wand gesloten, maar in het toeristenseizoen worden door vrijwilligers de deuren overdag geopend en 's avonds weer gesloten. Het openingsseizoen vangt aan begin april, dus reeds nu worden de deuren overdag opengesteld zodat de voorbijganger kan zien wat in het gebouw getoond wordt. Soms zijn er wat kleine incidenten, zoals het gooien van kastanjes als deze met duizenden uit de bomen vallen, maar dan is de schade te overzien. Maar afgelopen week was er sprake van een veel ernstige vorm van vandalisme. Terwijl de deuren geopend waren, dus gewoon overdag en bij daglicht, is er met grint met veel geweld op de glazen wand gegooid, met als gevolg dat er zo'n 10 á 12 sterren van wisselende grootte in het glas zijn ontstaan. De vrijwilliger die 's avonds de deuren ging sluiten ontdekte de schade en heeft de instanties gewaarschuwd. Er wordt nu onderzoek naar de daders verricht. Als betrokken vrijwilligers worden we hierover eerst vreselijk kwaad en later erg verdrietig en zouden graag willen dat de dader of daders in de kraag worden gegrepen.

Dus als iemand van de voorbijgangers, er lopen veel hondenbezitters over de wallen, op dinsdag 23 april iets verdachts bij het gebouw op Bastion 5 heeft gezien, laat hij of zij zich dan melden bij de politie, de boa's of bij de leden van de Werkgroep Kanonnen en Affuiten. Wat zou het, mede voor het behoud van de moraal van de vrijwilligers, goed zijn als de dader(s) gepakt worden en daar is iedere hulp en oplettendheid van voorbijgangers welkom.

Werkgroep Kanonnen en Affuiten