Foto: Jos Uijtdehaage
Foto: Jos Uijtdehaage Foto: Jos Uijtdehaage

Twee 'nieuwe' verdachten in zaak Toledo

Rotterdam - Als er geen verdere vertraging gaat optreden, wordt misschien half september duidelijk wat de rol van Leon van M. is bij de dood van Caroline van Toledo.

De eerdere geplande behandeling van de zaak werd begin april afgeblazen, omdat er zich een nieuwe getuige had gemeld. Deze voelde zich echter bedreigd door Van M. en wordt nu als anonieme getuige in het proces gehoord. Hij/zij heeft in een verklaring bij de rechter-commissaris aangegeven dat de broer van de verdachte en een vriend betrokken waren bij de dood van Caroline. Zij zouden haar overvallen en mishandeld hebben en Leo vervolgens gevraagd hebben de 'rommel' op te ruimen.

In het kader van die verklaring merkt het Openbaar Ministerie beide mannen opnieuw als verdachten aan. Kort na de dood van de vrouw werden de mannen ook aangehouden maar hun zaken werden geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. Nu zijn er dus opnieuw verdenkingen tegen het tweetal. Een groot aantal monsters met DNA sporen wordt nu opnieuw bekeken, om te achterhalen of er DNA van één van de nieuwe verdachten op zit. De advocaat van de verdachte is op zich blij met de voortvarendheid van het OM om DNA onderzoek aan te vragen, maar wil wel dat het onderzoek door het NFI op dezelfde manier wordt verricht als de voorgaande onderzoeken. Dat is waarschijnlijk niet mogelijk, omdat het NFI niet dezelfde methodes gebruikt als destijds het IFS gebruikte. Die laatste heeft echter geen accreditatie meer en mag het onderzoek niet uitvoeren.

Of alle DNA onderzoeken op tijd afgerond zijn is nog maar de vraag, maar de rechtbank houdt goede hoop en wil op 13 september beginnen met het horen van de getuigen. Het OM hoopt dat er nog meer mensen zijn die iets weten over de zaak en bereid zijn hierover een verklaring af te leggen. 'Alle informatie is welkom', zo stelt de Officier van Justitie.

Gezien de ontboezemingen van de getuige wilde het OM Leon van M. weer achter de tralies hebben, maar daar wilde de rechtbank niet aan mee werken. Die gaf hem juist uitbreiding van de uren dat hij buiten mag zijn, zodat hij meer kan werken. Het OM vond het verzoek vreemd, omdat het geen vaste baan betreft maar vrijwilligerswerk. Volgens de verdachte doet hij er alles aan om werk te zoeken en kan dit werk straks voor een paar dagen vast werk worden. Hij heeft bewust werk buiten zijn eigen regio gezocht omdat de sfeer in zijn omgeving er niet beter op geworden is. Hierdoor is hij wel een uur tot anderhalf uur kwijt aan reistijd. Verder stelt hij dat hij zich aan alle voorwaarden houdt die verbonden zijn aan zijn geschorste hechtenis, maar blijkbaar is er toch iets niet op de juiste manier gedaan want Leon van M. is afgesloten zaterdag aangehouden en zit weer in de cel.