Het stemlokaal in het stadskantoor
Het stemlokaal in het stadskantoor Foto:

Grote opkomst bij Europese verkiezingen

Brielle - ook in Brielle hogere opkomstcijfers dan in 2014.

Wie op de verkiezingsdag het stembureau van het Scheepvaart College binnenstapte, kon nog niet bevroeden dat de opkomst in Brielle zo hoog zou worden. Het is doodstil op het bureau en het is er de hele dag ook niet druk geweest, zo verklaren de daar gezeten stembureauleden.
In het stadskantoor even verder blijkt het een stuk levendiger. Twee bewoners van de wijk achter het stadskantoor die elkaar toevallig in het bureau treffen en buren blijken te zijn, houden de keuze op welke partij ze hebben gestemd voor zich.
De buurman heeft om zijn keuze te bepalen 's ochtends nog zijn krant geraadpleegd en zijn buurvrouw heeft de dag ervoor gebruik gemaakt van de stemwijzer. Bij beiden kwam de partij eruit die ze al vaker hadden gestemd en die ze eigenlijk al van plan waren om weer te kiezen. Een grote groep kiezers in Brielle wisselde wel van partij.. De PvdA behaalde een enorme winst, net als in de rest van Nederland trouwens, en nieuwkomer Forum voor democratie kwam binnen op de tweede plaats.

Pro-Europees
De grote winnaar van de Europese verkiezingen is de Europese Unie zelf, kopte dagblad Trouw de dag na de verkiezingen gezien het enorme opkomstpercentage in Europa, dat steeg van van 43 naar 51%. Tegelijkertijd constateerde Trouw dat vooral de anti-Europese partijen winst boekten in Europa. In Nederland (en Brielle) werd wel overwegend pro-Europees gestemd, ondanks het grote aantal stemmen dat naar Forum voor Democratie ging.

Drie grootste partijen
41,6% van de 13.711 kiesgerechtigde inwoners in Brielle gingen naar het stemlokaal. Dat betekende een stijging ten opzichte van 2014, toen de opkomst 37,3% was. Het beeld in Brielle vertoont veel overeenkomsten met dat van buurgemeente Westvoorne. Zowel in Brielle als in Westvoorne werd de VVD de grootste partij (Brielle 19,3 %, Westvoorne 24,8%). Gevolgd op de tweede plaats door Forum voor Democratie (in Brielle 18,5%, Westvoorne18,1%).
De PvdA volgt in beide gemeenten op de derde plaats. De partij van Europees lijsttrekker Frans Timmermans noteert in Brielle een flinke plus en gaat van 9,1 naar 18,4 procent. (In Westvoorne van 8,2 naar 17,0%). In Hellevoetsluis en Nissewaard werd Forum voor Democratie de grootste. In deze beide laatste gemeenten behoren ook PvdA en VVD bij de drie grootste.

Overige partijen in Brielle
Op de vierde plek eindigde het CDA met 10,6%. Als vijfde en zesde eindigden 50Plus en D66, beide met 5,9% van de stemmen.
Dan volgen GroenLinks (5,6%), de PVV, die met 3,9% een enorm verlies leed (in 2014 behaalden zij 18,4%), de SP 3,8 procent, en tot slot de Partij voor de Dieren 3,5%.