De gekozen lokatie aan de Tuindersweg (in rood gemarkeerd) - bron presentatie Aardwarmte Holding BV
De gekozen lokatie aan de Tuindersweg (in rood gemarkeerd) - bron presentatie Aardwarmte Holding BV Foto:

Oprichting Biomassacentrale in Vierpolders

Vierpolders - Aardwarmte Holding BV (een samenwerkingsverband van 7 tuinders uit Vierpolders en Hellevoetsluis) is van plan een biomassa centrale op te richten aan de Tuindersweg 1

De centrale - 'centrale' is een beter woord dan 'fabriek' vindt woordvoerder Krijn Rodenburg van de Aardwarmte Holding, omdat er niets in wordt geproduceerd - zal worden gebruikt als aanvulling op de aardwarmte-installatie aan de Moersaatseweg. Deze heeft namelijk niet de capaciteit om 's winters voldoende energie te leveren voor de warmtebehoefte van de glastuinbouw. Nu gebruiken de tuinders in de winter nog hun gas verslindende wkk's en gasketels. Straks hoeft dat niet meer. Omdat de extra energie afkomstig van de biomassa centrale alleen 's winters nodig is, kunnen er extra afnemers zoals tuinbouwbedrijven of een woonwijk op de centrale worden aangesloten en kunnen in de zomer de aardwarmtebronnen beter worden benut. Het verwarmen van de nieuw te bouwen wijk 'Oude Goote' is overigens niet de hoofdreden voor de bouw van de biomassa centrale maar kan een prettige bijkomstigheid zijn wanneer de wijk inderdaad gasloos wil worden. (De vraag komt hierbij op hoe de nieuwe wijk 'Oude Goote' dan in de winter van energie moet worden voorzien en hoe het staat met de afstand tot het warmtenet? red.)
Biomassa-grondstof
De centrale zal gaan draaien op biomassa-grondstof . Als biomassa zal lokaal stookhout worden gebruikt, dat op dit moment hoofdzakelijk naar Duitsland wordt getransporteerd. Dat gaat dus veel vrachtwagenkilometers schelen. Het snoeihout zal worden ontdaan van vervuilingen, waardoor de verbranding zo schoon mogelijk is en de geuroverlast nihil blijft. Het materiaal zal onder een overkapping worden opgeslagen.

Alternatieve locaties
In een pril stadium zijn buurtoverleggen georganiseerd en zijn er voorlichtingen geweest. Daarbij zijn er zeven alternatieven besproken voor het huisvesten van de fabriek, die alle hun voor- en nadelen hebben. De locatie aan de Tuindersweg 1 kwam als een van de meeste geschikte naar voren. (Andere locaties vielen af op grond van ruimte, prijs, hindering van het akkerbouwgebruik, te grote afstand van het warmtenet en de te dichte nabijheid (70 m) van enkele verspreid staande woningen, red.)
In reactie op de bezwaren van de inwoners stelt Rodenburg dat de vrachtwagens die de biomassa (stookhout) komen afleveren, goed zullen worden geïnstrueerd om niet door het dorp te rijden, desnoods op straffe van een boete. Verder zijn geluid en fijnstof landelijk gereguleerd in een strikte wetgeving. Ook deze installatie moet daar simpelweg aan voldoen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld open haarden in woonhuizen