Jaap van der Velden en Ben Vlielander Hein.
Jaap van der Velden en Ben Vlielander Hein. Foto: PR

Weekend van de Begraafplaats op Maria Rust

Rockanje - Bijna vijftig mensen kwamen er op 25 mei, in het Weekend van de Begraafplaats, langs op Maria Rust in Rockanje.

Als altijd was het een gevarieerd publiek: trouwe bezoekers, mensen die speciaal van ver waren gekomen, een enkele toerist en veel Rockanezen voor wie het de eerste keer was sinds jaren. Velen van hen kwamen om informatie over hun familie, maar ook kwamen ze informatie brengen, zoals foto's voor de website. Met name ging het op deze dag om de nabestaanden van de negentien mensen die hier een eeuw geleden werden begraven, in 1919.

Jaap van der Veld, lid van de werkgroep Maria Rust (onderdeel van de Historische Vereniging Westelijk Voorne), liet de nieuwe website zien en vertelde over de geschiedenis van een paar van die negentien mensen. Daarna liepen de bezoekers langs de zeven grafstenen die er van deze negentien overledenen bewaard zijn. Familieleden legden bloemen bij het graf, onder wie Dirk Klok en Arie Moree, die respectievelijk een oom en een tante herdachten. Misschien waren zij allebei slachtoffers van de Spaanse griep, die in 1918-1919 heerste. Wat langer staan de bezoekers stil bij de graven van de familie Vlielander Hein. De huidige Heer van Rockanje, Ben Vlielander Hein, is met zijn moeder, Digna Vlielander Hein, speciaal voor dit moment uit Amsterdam gekomen.