Eerste resultaten mini-containers

Vanaf april hebben 6.000 huishoudens in Westvoorne een minicontainer gekregen voor papier en karton. Daarnaast konden inwoners een minicontainer voor plastic, metalen en drinkkartons aanvragen en is de afvalcontainer voor restafval verkleind. Al deze maatregelen hebben tot doel het huishoudelijk afval meer en beter te scheiden. De eerste resultaten zijn positief.

Vorig jaar werd in Westvoorne 58% van het huishoudelijk afval gescheiden ingezameld. Dit percentage moet flink omhoog om nog meer grondstoffen voor hergebruik te behouden en ook de verwerkingskosten van afval betaalbaar te houden. Door de invoering van de nieuwe mini-containers is hierin een flinke stap gezet. Vergeleken met dezelfde periode in 2018 (april en mei) is het restafval met 25% afgenomen, is 60% meer PMD ingezameld, 40% meer papier (OPK) en 10% meer GFT. Als deze ontwikkeling zich doorzet zal het afvalscheidingspercentage voor Westvoorne in 2019 groeien naar 69%.

Natuurlijk houdt de gemeente de ontwikkelingen in de gaten op het gebied van afvalscheiding en verwerking. Nascheiding is met name in het belang van gemeenten (met grote steden) die (ver) achterblijven in hun afvalscheidingsprestatie. Het beleid dat Westvoorne uitvoert met de daarbij behorende keuzes voor scheiding en verwerking, is hier het meest effectief en meest efficiƫnt.