Hier komt het hopelijk helemaal vol te liggen met plastic zakken, zegt Henk Lugtenburg
Hier komt het hopelijk helemaal vol te liggen met plastic zakken, zegt Henk Lugtenburg Martin van Gurp

Sams kleding inzamelingsactie gaat door!

Aanstaande zaterdag is er, ondanks het Coronavirus, weer een kleding inzamelingsactie in Brielle. De achterliggende organisatie is al jaren 'Sams Kledingactie' en dat is het nog steeds. De Brielse vrijwilliger die de organisatie dit jaar op zich genomen heeft, is nieuw: Henk Lugtenburg.

Vele jaren heeft Kees Teuben de inzameling van kleding verzorgd. Tweemaal per jaar was het een vertrouwd beeld op de zaterdagmorgen aan de Hinder. Elke keer was het een komen en gaan van mensen, die overtollige kleding verpakt in vuilniszakken, kwamen inleveren. De opbrengst van zo’n ochtend inzamelen was altijd goed. Aan het eind van zo’n ochtend lag er meestal een berg van 150 tot 200 zakken. Inmiddels zijn Kees en zijn gezin door hun verhuizing naar Friesland uit het oog verdwenen.

Toen Henk Lugtenburg vorig jaar met een zak vol kleding bij Kees Teuben kwam, vertelde Kees van zijn komende verhuizing naar Friesland en dat het de laatste keer zou zijn, dat hij de organisatie op zich nam. Dat zette Henk aan het denken. “Ik wist niet goed hoe het verder moest en ten lange leste heb ik me als Briels vrijwilliger bij 'Sams Kledingactie' gemeld.”

In maart van dit jaar zou Henk Lugtenburg voor de eerste keer de kleding gaan inzamelen, maar die actie werd i.v.m. het coronavirus afgeblazen. Er moest ondertussen gezocht worden naar een nieuw inzamelpunt. Dat punt is uiteindelijk gevonden. Aanstaande zaterdag kunnen de Briellenaren terecht bij de tuinuitgang in de Venkelstraat, aan de overkant van huisnummer twintig. Dat is recht tegenover de aloude ingang van de CBS Het Geuzenschip. “Ik zal bij de ingang een poster ophangen en ik zal zorgen dat er een vlag wappert. Het is makkelijk te vinden als je eenmaal in de Venkelstraat bent,” zegt Lugtenburg.

De opbrengst van de ingezamelde kleding gaat naar mensen in nood. Dit najaar is er extra aandacht voor de duizenden Ethiopiërs die het slachtoffer zijn van droogte en conflicten. Het plan is nieuwe waterputten te slaan en bestaande waterputten beter toegankelijk te maken voor de bevolking.

“Nu het al een jaar geleden is dat de laatste inzameling plaatsvond, spoor ik alle Briellenaren nog eens extra aan op zoek te gaan naar kleding, schoenen en linnengoed.”, zegt Lugtenburg. "Alles wat verzameld is, wordt gesorteerd, verwerkt en doorverkocht om daarmee zo veel mogelijk geld aan de actie over te houden.” Alles wat wordt aangeboden moet verpakt zijn in gesloten zakken. Dezelfde middag wordt alles nog opgehaald. “Ik hoop op een groot succes. De mensen in Ethiopië verdienen het dubbel en dwars!”