Zelf corona regelen

De kassamedewerker nieste voluit in zijn hand en pakte vervolgens m’n paprika van de band om die te scannen. Meteen moest ik denken aan een telefoontje van die morgen. Afzegging van een afspraak wegens coronageval. Bijna vergeten, maar het was er dus nog. Terwijl we net lekker met z’n allen aan het doen waren of het voorbij was.

De kassamedewerker snotterde lekker door en ik deed een stapje achteruit. Misschien flauw, maar ik vind het niet prettig om andermans snot en speeksel in m’n gezicht te krijgen, zelfs als het honderd procent coronavrij zou zijn. Waarom nieste die jongen niet met afgewend hoofd, in z’n ellenboog? Waarschijnlijk had hij het altijd zo gedaan. En we mochten immers ons normale leven weer oppakken?

Dikke kans dat dit normale leven niet lang zal duren. Wat zouden de plannen zijn voor een eventuele herfstuitbraak? Als leek verwachtte ik dat alle deskundigen en beleidsmakers nu flink zitten te rekenen en te puzzelen. Wat te doen bij een milde variant? Wat bij een agressieve? Wat bij een extreem besmettelijke? Moet de zorg anders georganiseerd worden? Moeten er vaccins klaar liggen? Van welke samenstelling? Voor wie? Wanneer? Wat te doen met maatregelen? Welke, wanneer, waar? Welke zijn de afgelopen jaren effectief gebleken, welke niet? Hoe zit het met de draagkracht onder de bevolking en bij de verschillende sectoren? Wat is wenselijk, wat is uitvoerbaar?

Ik stelde me voor dat allerlei teams en projectgroepen keihard aan het werk waren. Modellen maken, scenario’s opstellen, draaiboeken schrijven. Maar toen kwam de NOS met nieuws: tot nu toe is er niets of weinig gedaan aan voorbereiding. In de herfst dreigt een nieuwe lockdown. Als klap op de vuurpijl voegden deskundigen daar een dag later aan toe dat een nieuwe uitbraak net zo goed nog vóór de zomer aan de orde kan zijn.

Het is bijna niet te geloven dat dit de derde zomer op rij gaat worden dat iedereen weer zit te pitten. Hoeveel ezels moeten er verdronken zijn, voordat men deze put wil gaan dempen? Al gauw klonken er ook wat sussende woorden, die het NOS-onderzoek tegenspraken: achter de schermen gebeurde er heus wel wat. Wat kun je doen als burger? Niets dan het beste ervan hopen.

De zieke collega stuurde nog wat appjes. Over een volgende afspraak: vijf dagen na de positieve test, of wellicht meteen na een negatieve test? Hij wist niet meer precies wat de bedoeling was. Of zouden we gewoon plannen voor over drie dagen? Als hij dan tenminste koortsvrij was? Quarantaine was toch afgeschaft? Of ging dat alleen om huisgenoten? Afijn, even afwachten, misschien voelde hij zich morgen alweer goed genoeg.

Zo zitten links en rechts mensen hun eigen maatregelen in elkaar te knutselen. Dat past gelukkig goed in het nieuwe beleid. Minister Kuipers vraagt ons om zélf nu eens na te denken over wat we willen. Nou, makkelijk zat. Ik wil dat kassamedewerkers niet meer in m'n gezicht niesen. En ook niet over m'n paprika's.