Brielle blijft Brielle!

De nieuwe gemeente Voorne aan Zee gaat per 1 januari 2023 definitief door. De Tweede Kamer heeft het wetsontwerp aanvaard.  PVV-kamerlid Bosma hekelde het almaar opschalen van gemeenten. En sprak minachtend over het ‘magische toverstafje bestuurskracht’ dat de reden zou zijn. Managementtaal vindt hij, leidend tot minder betrokkenheid van burgers bij hun bestuur. Kamerlid Van Houwelingen (FvD) haalde de kleinschaligheid van Schiermonnikoog aan als goed voorbeeld, want daar kun je makkelijk bij de burgemeester binnen lopen. Maar even opgezocht: dat Waddeneiland telt 943 inwoners!
Het besef dat Brielle als zelfstandige gemeente over ruim zeven maanden verdwijnt, daalt langzaam in bij onze inwoners. Ik bespeur onzekerheid en twijfel als ik erover bevraagd wordt. Blijft Brielle wel Brielle? Het is hier immers zo gezellig, er wordt van alles georganiseerd, veel is in orde, de lijntjes zijn kort en je hebt zo een wethouder of de burgemeester aan de telefoon. Lokale betrokkenheid en nabijheid op zijn best. Een prachtig zelfbeeld, dat ik zeker herken en waardeer.
Toch ervaar ik ook elke dag hoe het piept en kraakt in onze gemeentelijke organisatie. We worden gesteld voor grote opgaven, die we financieel en organisatorisch niet alleen aan kunnen. Brielle heeft al jaren een tekort op de begroting, dat dankzij ons vermogen opgelost kon worden. Maar zelfs de Eneco-miljoenen voorkomen niet dat het financiële draagvlak voor onze voorzieningen in gevaar komt. Vraagstukken als energietransitie, woningbouw, stikstofreductie, bereikbaarheid, aanpassing van wegen en kunstwerken, arbeidsmarkveranderingen, ouderen- en jeugdzorg en natuur- en landschapsbescherming vragen extra inspanningen en expertise. Het maakt ons kwetsbaar en afhankelijk van de veel grotere gemeenten om ons heen. Diezelfde grote gemeenten zijn ook onze concurrenten als het gaat om extra geld van het Nationale Groeifonds, Regionale Fondsen en de Europese Unie en om goede en gespecialiseerde ambtenaren.
De gemeentelijke fusie is dus vooral uit noodzaak geboren. Leidt dat tot minder aandacht voor de burgers, verenigingen en vrijwilligers en minder activiteiten? Ik zie dat niet. Een gemeente is iets anders dan een gemeenschap. De nieuwe gemeente telt er straks 11. In die gemeenschappen treffenmensen elkaar in verenigingen, rond scholen en kerken, bij allerlei activiteiten. De kracht van de gemeenschap zijn de lokaal betrokken inwoners, ondernemers en verenigingen. Om de krachtige gemeenschappen in Brielle, met zijn trotse en actieve inwoners, maak ik mij geen zorgen. Brielle blijft Brielle. Het is niet de gemeente die de mensen maakt, de mensen maken de gemeenschap. En dus ook de nieuwe gemeente!