Afbeelding
Column

Meebeslissen

Algemeen

Iedere gemeente heeft burgerparticipatie hoog in het vaandel staan. Toch kan aan het betrekken van inwoners en andere belanghebbenden bij belangrijke besluiten nog veel verbeterd worden. Er is in de afgelopen jaren door Brielle al veel energie gestoken in participatieprocessen. Er zijn mooie ervaringen mee opgedaan, zoals bij het ontwerpen van een nieuw dorpshart voor Zwartewaal. Maar er zijn ook ervaringen die minder geslaagd zijn. Zoals de Noordpoort, waarbij weliswaar inwoners en vertegenwoordigers van historische organisaties nauw betrokken zijn geweest, maar hevige kritiek op het resultaat kwam.

Inwoners mee laten beslissen of belangrijke invloed geven op besluiten vergt dus zorgvuldige spelregels. Als dat proces aan de voorkant niet goed wordt ingericht, kan er verwarring ontstaan over wie waarover beslist en over het te verwachten resultaat. Iets wat positief is, kan anders in teleurstelling eindigen. Ik wil de nieuwe gemeente dan ook graag meegeven daar een belangrijk thema van te maken. De nieuwe gemeenteraad zal een paar belangrijke keuzes moeten maken. Ten eerste over zijn mate van bereidheid om adviezen van betrokken inwoners serieus te nemen en het beslissingsrecht over sommige onderwerpen te delen met betrokken burgers. Ben je als volksvertegenwoordiger bereid om die burgers te ondersteunen? Wil je een stapje terug te doen en je politieke opvatting uitstellen en zelfs bijstellen? Bij welke onderwerpen wel en bij welke niet? Ik kan me voorstellen dat de participatie van burgers in instituties vastgelegd wordt. Bijvoorbeeld door het organiseren van een vaste wijkvertegenwoordiging in de vorm van een wijk- of dorpsraad in alle kernen en wijken, die over bepaalde zaken zelf verantwoordelijkheid krijgt en beschikt over een budget en een ondersteunende functionaris. Deze kan namens de bewoners bovendien als vaste overlegpartner van de lokale overheid fungeren. Brielle kent al vele jaren een systeem van wijkraden en bewonersverenigingen, maar in een lichte vorm en zonder dat vastgelegd is waarover ze gaan. Dat levert logischerwijs naast succesvolle samenwerking ook wel teleurstellingen op. Hellevoetsluis en Westvoorne hebben die ervaring nog niet.

Om zoiets te doen slagen moeten er natuurlijk voldoende betrokken en geïnteresseerde wijk- en dorpsbewoners zijn die zich hiervoor willen inzetten. Ook daar heeft het lokale bestuur een taak. Door bijvoorbeeld verantwoordelijkheid en inspraak bewust te willen delegeren en de vertegenwoordigers van die wijken en dorpen te ondersteunen om volwaardige en serieuze gesprekspartners te kunnen worden. Als het lukt zal dat de nabijheid tussen bestuur en burgers in de nieuwe, grotere gemeente ten goede komen!