Noodkreet!

Aan alle bestuurders, beleidsmakers en aanstormende politici van Voorne aan Zee: help! Doe iets. Een complete generatie zit ernstig in de knel. En de volgende komt eraan. En dan nog een. Ja, van stokoud tot piepjong: het gaat iedereen aan.

Dit najaar mogen we een gemeenteraad kiezen voor de nieuwe gemeente Voorne aan Zee. Na de zomer zullen de campagnes losbarsten. Flyers, beloftes, mooie woorden. Hier en daar is dat al begonnen. Je schrikt soms van de inhoud. De woordvoerder van Inwonersbelang Voorne (IBV) liet weten dat zijn partij gaat voor een schone, hele, veilige omgeving. Tot zover prima. Maar dan. ‘Als er een tak over een auto hangt, moet die de volgende dag afgezaagd worden’, voegt hij eraan toe.

Beste IBV, overhangende takken worden niet ons centrale probleem de komende jaren. We zitten midden in een wooncrisis en die zal volledig uit de hand lopen als er niet snel ingegrepen wordt. Die tak zaag ik zelf wel even af. Maar waar moeten mijn ouders wonen? En ikzelf, als ik ouder word? Wat gaan jullie doen?

Groen Links is zich wel degelijk bewust van de woningnood. De woordvoerder van deze partij heeft echter een vreemde gedachtengang: ‘Hellevoetsluis zit in een wooncrisis. Met een vergrijzingsgolf tot gevolg’. Néé, Groen Links! De vergrijzingsgolf is geen gevolg van de wooncrisis. Het is een logisch gevolg van geboortecijfers in het verleden en afname van sterfte aan kanker en hartkwalen. Meer mensen blijven langer leven. Al die langer levende mensen moeten ergens wonen. De wooncrisis is een gevólg van de vergrijzing. Of beter gezegd: van het gebrek aan anticipatie. Want die vergrijzingsgolf kwam niet onverwacht. Iedereen kon het decennialang zien aankomen.

Nu wordt de vergrijsde inwoners verweten dat ze woningen voor jongeren bezet houden. Inderdaad, ik kan zo twintig adressen opnoemen waarvan de bewoners liever zouden vertrekken. Tachtigers, omdat ze behoefte hebben aan een woonomgeving die seniorproof is. Zeventigers, die iets kleiner willen wonen. Zestigers, van wie de kinderen de deur uit zijn.

De hoogbejaarden zoeken een veilige, comfortabele woning, dus geen anderhalve-kamer appartement. Ze willen met de rollator om hun bed kunnen lopen. En ook tachtigers hebben boeken, hobby's, logees. De jongbejaarden, zestigers en zeventigers, willen evenmin opgehokt worden in woonblokken waar ze absurde bedragen voor moeten neertellen. Ook willen ze hun villa's, twee-onder-een kappers en fijne eengezinswoningen niet inruilen voor een tochtige jaren zestig bungalow. 

Al deze grijze inwoners van Voorne aan Zee willen woonruimte die past bij hun levensfase en voldoet aan de eisen van deze tijd. Omdat niemand gezorgd heeft dat die tijdig gebouwd werden, blijven ze zitten waar ze zitten. Totdat jullie, politici en beleidsmakers van de toekomst, dit probleem hebben opgelost. Dan schuiven ze op en maken met liefde plaats voor jonge gezinnen. Grijze inwoners zijn geen lastpakken die in de weg zitten. Zorg dat ze hier fijn kunnen blijven wonen. Doe iets. Snel.