De presentatie van het partijprogramma en bekendmaking van de lijsttrekker op 24 mei
De presentatie van het partijprogramma en bekendmaking van de lijsttrekker op 24 mei

CDA trapt als eerste af voor verkiezingen op 23 november

De start van Voorne aan Zee op 1 januari 2023 houdt een grote omwenteling in voor de gemeentelijke politiek op Voorne. Als eerste partij maakte het CDA tijdens een gezellige samenkomst in club Nautica op 24 mei zijn verkiezingsprogramma 2023-2026 bekend. 

Twee jaar is er door de CDA’ers eendrachtig aan het programma gewerkt. En nee, er was geen dictaat van een van de drie gemeenten of van het grotere Hellevoetsluis. Ieder had een gelijke inbreng. Bij het maken van het programma is opnieuw het besef gekomen hoe mooi en rijk geschakeerd Voorne is, met zijn historische vestingsteden Brielle en Hellevoetsluis, het strand en de zee en de geweldige watersportmogelijkheden. Een heel belangrijk thema in het partijprogramma is zorgzaamheid, het er zijn voor elkaar en het zijn van een gemeente waar er voor iedereen een plek is wie je ook bent en wat je ook doet. Het CDA wil dichtbij de mensen staan. In elk dorp of elke kern wonen er wel een of meerdere leden. Dorpsraden worden belangrijk gevonden en iedereen zou in zijn eigen woonplaats zijn hobby, sport en cultuur moeten kunnen uitoefenen. Als het nodig is, kunnen landelijk partijgenoten worden ingeschakeld voor zaken die op Voorne spelen. 

Deze week zal de kandidatenlijst worden uitgegeven. 'Met 40 kandidaten op deze lijst en 35 beschikbare raadszetels in de nieuwe gemeente zijn we goed op de verkiezingen voorbereid.' zegt een CDA'er glimlachend tijdens de bijeenkomst op 24 mei. Daar is ook bekendgemaakt dat Wilbert Borgonjen unaniem gekozen is als lijsttrekker voor het CDA.

Bij de andere partijen op Voorne is het nog stil
Wel wordt langzamerhand duidelijk welke partijen er aan de verkiezingen op 23 november gaan meedoen en wie de lijsttrekkers worden. Van de acht inwonerspartijen die er nu in de drie gemeenten op Voorne zijn, blijven er vier over. Het zijn Inwonersbelang Voorne, Partij Voorne aan Zee, ONS Brielle en Politieke Partij Vrij Voorne. De landelijke partijen die meedoen zijn VVD, CDA, D66, en Groen Links/PvdA. Voor de VVD is Aart-Jan Spoon lijsttrekker.

Inwonersbelang Voorne 
Inwonersbelang Hellevoetsluis, Brielle en Westvoorne gaan op in Inwonersbelang Voorne' met als lijsttrekker Rien Kap. Ook de Westvoornse partij Gemeentebelangen zal deel van gaan uitmaken van Inwonersbelang. Met elkaar bezetten deze partijen in de huidige gemeentepolitiek 22 van de 57 zetels.

Gezamenlijke kandidatenlijst GroenLinks / PvdA 
GroenLinks en PvdA komen met een gezamenlijke kandidatenlijst. Steunfractielid van GroenLinks René Valster zegt dat er zo de hoop is een links blok te kunnen vormen als tegenwicht tegen de inwonerspartijen: 'En wie weet zit er in de toekomst een fusie in voor onze beide partijen. We kunnen het in elk geval goed met elkaar vinden en merken nu al vaak dat we op dezelfde manier stemmen.'

Politieke Partij Vrij Voorne / Boerburgerbeweging 
Politieke Partij Vrij Voorne (PPVV) is kort geleden ontstaan. Voormalig Briels VVD-raadslid Anneke Witte vond de voor haar zeer belangrijke vijf liberale kernwaarden  onvoldoende terug in haar eigen partij. Eind vorig jaar stapte ze daarom uit de fractie van de VVD en richtte vervolgens haar eigen partij op. Cor Sommeling, voormalig lid van Inwonersbelang Westvoorne en Marcel Segers hebben zich bij de partij aangesloten. De PPVV heeft banden aangeknoopt met de Boerenburgerbeweging. In maart is er een formele partnerovereenkomst afgesloten en werd de PPVV ‘bondgenoot' van de Boerenburgerbeweging. De partijen hebben afgesproken elkaars partijbelang te onderschrijven. In elke gemeente kan er slechts één partij een bondgenoot zijn. Anneke Witte vindt het erg belangrijk dat door deze overeenkomst ook de agrarische sector op Voorne een stem krijgt. Deze sector voelt zich volgens haar in Voorne door geen van de partijen meer ondersteund. Anneke Witte wordt lijsttrekker van de PPVV voor de verkiezingen van 23 november.

ONS Brielle 
ONS Brielle durft het aan om door te gaan als lokale partij die zich uitsluitend richt op Brielle. Fractievoorzitter Wim Smit: "Brielle heeft zoveel cultuur en historie! ONS vindt het daarom belangrijk dat Brielle in Voorne een eigen stem blijft houden. Bezuinigingen op kunst en cultuur in Brielle? ONS zegt ho! Het neemt niet weg dat er vanzelfsprekend constructief samengewerkt zal worden wanneer het om Voorne aan Zee gaat."