Een impressie van de deelnemers aan de rondleiding
Een impressie van de deelnemers aan de rondleiding

Oudheidkamer Oostvoorne ontvangt sponsors en donateurs

Algemeen

Oostvoorne - Op maandag 1 juni organiseerde het bestuur van de Oudheidkamer Oostvoorne, voor sponsors en donateurs, een rondleiding over de Burcht van Oostvoorne.

Vanaf 18.00 uur werden de sponsors, donateurs en vrijwilligers ontvangen, met koffie en thee, in de Oudheidkamer aan het Kerkplein 2c. De vooraf aangemelde bezoekers konden de expositie over de scholen in Oostvoorne, de (zakenlieden)souvenirs uit Oostvoorne en de tentoonstelling over OVV op hun gemak bezichtigen. Door middel van de daar aanwezige maquette van de Burcht, konden zij zich al vooraf een beeld geven voor de rondleiding.

De rondleiding werd verzorgd door Jan Willem Oudwater die in authentieke kledij vanaf 19.00 uur, tekst en uitleg gaf op en over de restanten van de Burcht. Hij vertelde aan de bezoekers dat de Burcht een zogenaamd ‘motte kasteel’ is. Dit is een hoog middeleeuws, veelal torenvormige versterking op een motte, een afgeplatte aangelegde aarden heuvel. De toren op de kunstmatige heuvel werd aanvankelijk door de Vikingen in hout opgetrokken en later in steen gebouwd.

In de tweede helft van de 12e eeuw is men begonnen met de bouw van de huidige Burcht, in opdracht van Floris of Dirk. Dit maakt de burcht tot één van de oudste van Nederland. De nu nog resterende fundamenten zijn van wat een redelijk en imposant bouwwerk moet zijn geweest. Zo vertelde hij ook dat de naam veelal wordt genoemd als Jacobaburcht, maar dat Jacoba van Beieren, geboren op 25 juli 1401, nooit eigenaar is geweest van de Burcht. Ook vertelde hij dat er bij burcht een groot voorhuis (het Voorhof) heeft gestaan. Deze Voorhof stond eigenlijk voor de Burcht wat we nu de Hofweide noemen. Dit was het eigenlijke woonverblijf met daarbij een feestzaal, een vleeschhuis, een brouhuis en een turfhuis. Ook was er een melkhuis, een bakhuis en een cruuthuis (voor opslag van kruiden en specerijen).

De reacties van de deelnemers waren zeer positief. Ze hebben tijdens de rondleiding veel geleerd van de geschiedenis van de burcht. Wilt u de Oudheidkamer ook (financieel) steunen: kijk op de website voor de mogelijkheden: www.oudheidkameroostvoorne.nl

De Oudheidkamer is gevestigd aan het Kerkplein 2c in Oostvoorne en de openingstijden zijn elke woensdag, vrijdag en zaterdagmiddag van 13.00 tot 16.30 uur.