Afbeelding

Discussieavond senioren voor herhaling vatbaar

Algemeen

Vierpolders - Vorige week woensdag werd in het Dijckhuis in Vierpolders door het Seniorennetwerk van VVD Voorne aan Zee een avond georganiseerd voor senioren, waarbij de onderwerpen, betaalbaar wonen, efficiënte ouderenzorg, pensioenveranderingen en AOW werden besproken. 

Tweede Kamerlid Bart Smals en Antoinette Laan waren uitgenodigd, maar de laatste moest vanwege haar werkzaamheden jammer genoeg afhaken. De avond begon met het onderwerp woonvormen en woonvoorzieningen voor ouderen. Een onderwerp waar lang bij stil werd gestaan en over werd gediscussieerd en waarbij de opmerkingen werden gemaakt dat door vele procedures de bouw van woningen traag verloopt. Dit bevordert de doorstroming niet en ouderen blijven dan ook lang in hun huidige woning wonen. Algemene conclusie van de aanwezigen was dat dit komt door de trage besluitvorming bij o.a. de Provincie. Velen hadden wel een voorbeeld van projecten die daardoor niet van de grond komen. Aan Bart Smals werd de opdracht meegegeven dit binnen de VVD Tweede Kamerfractie aan de orde te stellen. 

Daarna werd het onderwerp pensioenen naar voren gebracht. Als specialist op dit onderwerp had Bart Smals een duidelijke uitleg over hoe het pensioenstelsel er de komende tijd uit gaat zien. Niet dat hij iedereen kon overtuigen dat men met het nieuwe stelsel er op vooruit zou gaan. De hamvraag bij de ouderen is en blijft, wat het gaat betekenen voor mijn pensioenuitkering?

Laatste onderwerp was de 7,5% verhoging van de AOW en de afschaffing van de inkomensondersteuning. Ook hier werd door de aanwezige gesteld dat het gevoelsmatig een sigaar uit eigen doos is, maar per saldo zouden ouderen er wel iets op vooruit gaan volgens Bart Smals. Aandacht werd er gevraagd voor die ouderen die van een AOW genieten en een klein pensioen hebben. Die gaan er in koopkracht op achteruit was de conclusie, want ‘het gaat er om wat er per maand binnenkomt’ was één van de opmerkingen, want AOW en pensioen wordt als één geheel gezien. 

Het was de bedoeling dat de avond rond 21:30 uur tot een afronding zouden komen maar door de levendige discussie, waar velen aan meededen, werd om 22.15 de discussieavond afgesloten en aan de bar nog even nagepraat onder het genot van een hapje en drankje en werd teruggekeken op een zeer interessante avond die zeker een vervolg krijgt na de zomervakanties.