Afbeelding
Foto: Wil van Balen
Column uit de politiek

Wonen en zorg

Algemeen 531 keer gelezen

Beste inwoners van gemeente Voorne aan Zee, u heeft ongetwijfeld onlangs het bericht gelezen dat ‘onderzoek uitwijst dat het aantal zorgbehoevende ouderen in Voorne aan Zee de komende 15 jaar gaat verdubbelen.’ Daarnaast is er een tekort aan verzorgend personeel.

Dat is een bericht waar wij, politici, nu al actie op moeten ondernemen. Wonen en zorg werd destijds losgekoppeld, de roep op de terugkeer van de verzorgingshuizen wordt steeds luider. Met het verdwijnen van het bejaardenhuis ontstond immers een gat tussen het zelfstandig wonen en de opname in het verpleegtehuis. Dat gat werd onvoldoende opgevuld.

Door allerlei oorzaken kan het voorkomen dat mensen hulp nodig hebben om zelfstandig te kunnen blijven wonen. Dat geldt ook voor mensen die niet zorgbehoevend zijn. Bijvoorbeeld als iemand er plotseling alleen voor komt te staan, in een groot huis woont en niet in staat is om alles alleen te onderhouden. Soms is hulp in huis of tuin dan voldoende. Het moet mogelijk zijn om de (senior) inwoners van de gemeente Voorne aan Zee in staat te stellen, als zij dit wensen, om zo lang mogelijk in hun eigen vertrouwde woonomgeving te blijven wonen en hen zoveel als mogelijk te faciliteren bij hulp- en/of zorgvragen. Partij Voorne aan Zee is blij dat regels omtrent de (pre) mantelzorgwoningen versoepeld worden. Een zelfstandige woning op het terrein van je eigen huis is echter niet voor iedereen weggelegd. Er zijn meer woonvormen die het mogelijk maken om huisvesting te combineren met zorg, denk aan kleinschalige woon-zorg projecten. Iedereen, met een grote of kleine beurs moet geholpen kunnen worden. Dat is een grote opgave, daarvoor is veel creativiteit en inzet nodig. Wij kunnen dit niet alleen.

In de nieuwe omgevingswet wordt het volkshuisvestelijk beleid nader uitgewerkt. Een belangrijk punt daarin is het programma Wonen en Zorg. Woningcorporaties en zorgaanbieders zullen samen om de tafel moeten om oplossingen te vinden voor de steeds groter wordende groep ouderen die zorg nodig heeft. Het woonbedrijf van de gemeente Voorne aan Zee is, in samenwerking met andere wooncorporaties, daadkrachtig aan de slag om passende woonvormen bereikbaar te maken.

Heeft u nog suggesties, wensen of goede ideeën, dan horen wij dit graag. Samen bereiken we meer!

Alice Vermeer, Partij Voorne aan Zee

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant