De groep die het 'Parkinsonboksprogramma' volgt bij Boxing Godschalk groeit nog steeds
De groep die het 'Parkinsonboksprogramma' volgt bij Boxing Godschalk groeit nog steeds Bianca Rijkenbarg

‘Boksen met Parkinson’ in Zwartewaal

Algemeen 399 keer gelezen

Zwartewaal – De belangstelling voor de bokstrainingen, ontwikkeld voor mensen die lijden aan de ziekte van Parkinson nemen toe. Ook bij Boxing Godschalk in Zwartewaal wordt er elke vrijdag getraind in overeenstemming met de uitgangspunten van ‘boksen met Parkinson’…

‘Boksen met Parkinson’ is een innovatieve vorm van training die niet alleen fysieke voordelen biedt, maar ook mentale ondersteuning biedt aan degenen die met deze aandoening leven.

Beheersen
De training combineert de elementen van boksen met een focus op ritmische bewegingen, coördinatie en balans. Het doel is niet om te leren hoe je een tegenstander moet verslaan, maar wel om de symptomen van de ziekte te beheersen.
Parkinson is een slopende neurologische aandoening die wereldwijd miljoenen mensen treft en steeds jonger toeslaat. De medische wereld komt steeds verder met onderzoek naar deze ziekte en hoewel er momenteel nog geen genezing voor bestaat, zijn er tal van behandelingen en therapieën die de kwaliteit van leven van Parkinsonpatiënten kunnen verbeteren.
Door het trainen volgens de ‘boksen met Parkinson-benadering’ ervaren de deelnemers tal van voordelen zoals een verbeterde mobiliteit en flexibiliteit, verhoogde coördinatie, toegenomen kracht, stimulatie van de hersenen, stressvermindering, verbeterd zelfvertrouwen, sociale ondersteuning en verbeterde slaapkwaliteit.
De trainingsmethode geeft de deelnemers een gevoel van controle over hun eigen welzijn en biedt hen de tools en vaardigheden die ze nodig hebben om actief te blijven en de uitdagingen van Parkinson aan te gaan.

Oefeningen
Tijdens een typische ‘boksen met Parkinson-les’ bij Godschalk Boxing worden verschillende oefeningen ‘naar de mogelijkheden van de deelnemer’ uitgevoerd. Deze zijn ontworpen om de mobiliteit, coördinatie en kracht te verbeteren. Met schaduwboksen voeren de deelnemers gecontroleerde boksbewegingen uit zonder een tegenstander, met de nadruk op ritmische bewegingen en balans. Bij de bokszaktraining worden er stoten uitgevoerd op bokszakken, wat helpt bij het verbeteren van kracht en het verlichten van spanning. Balansoefeningen als staan op één been of het uitvoeren van eenvoudige tai chi-bewegingen bevorderen balans en stabiliteit. Met behulp van lichte gewichten of weerstandsbanden wordt de spierkracht vergroot. Oefeningen als jumping jacks, joggen op de plaats of skipping verbeteren de algehele conditie.

Geïnteresseerden kunnen vrijblijvend een kijkje of deelnemen aan een ‘boksen met Parkinson-training’. De training wordt elke vrijdagochtend om 11:00 uur gehouden in sportzaal de Gaffelaar, Christinalaan 2 in Zwartewaal.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant