Afbeelding
Dagboeknotities

Hoera 800 jaar!

Algemeen 130 keer gelezen

Afgelopen maandag bestond Rockanje 800 jaar. Minstens. Waarschijnlijk langer, want achthonderd jaar geleden werd het dorp in een document genoemd. Dan kun je er voorzichtig vanuit gaan dat het toen al bestond. Maar wie maalt om exact jaar of datum? Als er behoefte is aan een feest, dan vind je altijd wel een goede reden. En die is er nu.

Het werd tijd. Brielle heeft al eeuwen haar 1 april feest en zelfs buurtschap Tinte heeft zich op de kaart weten te zetten met een jaarlijks knalfeest, na een geslaagde viering van het vierhonderd jarig bestaan, alweer enkele decennia geleden. Nu is dan de beurt aan Rockanje.

Het viel niet mee om de feestvreugde voluit te laten losbarsten. Misschien werd de geboortedatum iets te laat ontdekt om nog uitgebreide voorbereidingen te treffen? Misschien was er geen fijne geldpot bijeen gespaard? Hoe het ook zij, de eerste aankondigingen van het jubileumjaar maakten een magere indruk. Het zou van start gaan met een Nieuwjaarsduik. Hartstikke leuk, maar die is er dus ieder jaar al. Hetzelfde geldt voor de kinderactiviteiten vlotbouwen en schatgraven, voor de streekwarenmarkt en allerlei andere activiteiten, waar snel nog een jubileumsticker op geplakt werd.

Gelukkig waren er ook originele activiteiten gepland. Zoals het kampioenschap dialect spreken, waar ik me enorm op verheugde. Graag was ik toeschouwer, of beter gezegd, aanhoorder geweest. Hoeveel deelnemers zouden er zijn? Allen stokoud, of zijn er nog jeugdige dialectsprekers? En hoe zou de jury te werk gaan?

Helaas, het jaar was nauwelijks gestart of er volgde een enorme domper. Corona. Alle bijeenkomsten werden onmogelijk door de antivirus-maatregelen. Razendsnel werden er alternatieven bedacht. De meest creatieve vondst was om het jubileumjaar gewoon een halfjaartje op te schuiven. Het moest toch wel raar lopen als dat niet meer mogelijkheden zou geven. Startdatum werd 29 juni. Met de nodige restricties (o.a. een bijeenkomst van maximaal 30 personen) zou het jaar feestelijk geopend worden. Het is wel zuur dat Rutte vorige week een versoepeling van de maatregelen aankondigde die slechts twee dagen na die datum ingaat. Nu was het plan dat de burgemeester met enkele leden van de plaatselijke fanfare en het feestcomité van het gemeentehuis naar het dorpsplein zou marcheren om daar de Rockanjese vlag te hijsen.

De Rockanjese vlag? Was die er dan? Geen enkele inwoner jonger dan vijftig wist er nog iets van, maar inderdaad, tot 1980, het jaar van de gemeentelijke herindeling, heeft het dorp een poosje een eigen vlag gehad. Inmiddels een vergeten historisch object, dat weer nieuw leven is ingeblazen. Sinds enkele weken is het groenzwarte doek aan steeds meer vlaggenstokken te zien.

Duidelijke signalen: Rockanje is er klaar voor. De speciale biertjes, bonbons, mokken, t-shirts, sleutelhangers, theelepels en koelkastmagneten liggen in de schappen. Het anderhalvemeter-feest gaat beginnen! Hopelijk blijft het niet bij een eenmalig gebeuren, maar is dit het begin van een mooie, nieuwe, jaarlijkse traditie?

Uit de krant