Dit keer duurde de vergadering tot in de late uurtjes
Dit keer duurde de vergadering tot in de late uurtjes

Lange raadsvergadering over onder andere sociale woningbouw

Algemeen 366 keer gelezen

Voorne aan Zee - Ondanks de als altijd gedisciplineerde aanpak van burgemeester Rehwinkel werd de gemeenteraadsvergadering van 18 april jl. niet zoals gebruikelijk om 11 uur afgesloten, maar duurde deze tot in de kleine uurtjes. 

Er stonden dan ook veel onderwerpen op de agenda, zoals sociale woningbouw, de mogelijkheid van sobere tijdelijke woonruimte voor statushouders, het behoud van bomen, goede faciliteiten voor het houden van paarden in de gemeente, en de lobby voor de zo gewenste buslijn door de nieuwe Maasdeltatunnel.
Lang werd er gedebatteerd over het aandeel sociale woningbouw in de nieuwe wijk Boomgaard. Er zullen daar in de eerste fase slechts 16,7% sociale huurwoningen worden gebouwd, veel minder dus dan de 30% die volgens de huidige normen is vereist. Gezien het enorme woningtekort in dit segment stelden D66, GL/PvdA, Vrij Voorne, ONS Brielle en CDA voor dit te compenseren door in de tweede fase meer dan de vereiste 30% in de sociale sector te bouwen, en daarmee het aandeel sociale koop en huur voor de hele wijk op 30% te brengen. Het college en de overige partijen bleken hier niet voor te voelen, waaronder ook de partijen die regelmatig hebben geuit dat het beschamend is dat jongeren geen betaalbare woning in Voorne aan Zee kunnen vinden. Het college is van mening dat de afspraken voor fase I al jaren geleden zijn gemaakt en dat Hellevoetsluis in het verleden altijd een groot aandeel heeft gehad in de bouw van sociale woningen. VVD’er Niels Braal was bang dat de projectontwikkelaar erdoor gedwongen zou worden dit te compenseren met de bouw van duurdere woningen.  

Alternatieve en sobere huisvesting voor statushouders
BVNL, Vrij Voorne en Forum voor Democratie zijn ongerust dat de voorrang die statushouders krijgen bij de toewijzing van sociale huurwoningen kan leiden tot gevoelens van onrechtvaardigheid en ongelijkheid onder de inwoners. Ze vroegen het college daarom een onderzoek te doen naar de mogelijkheid van een alternatieve en sobere, tijdelijke huisvesting voor statushouders. Dat maakt het mogelijk dat zij pas in een latere fase op de reguliere wachtlijst voor sociale huur terechtkomen en daardoor ontstaat er een eerlijker en meer transparant wachtlijstsysteem. Het college gaat ermee aan de slag.

Buslijn EBS richting Vlaardingen/station Schiedam
Eind 2024 zal de Blankenburgverbinding in gebruik worden genomen en het Rijk gaat er tol heffen (€ 1,45 voor automobilisten) totdat er € 344 miljoen euro aan tolgeld binnen is. Daarna wordt er geen tol meer geheven. De beoogde buslijn met als eindpunt station Schiedam zal tot die tijd jaarlijks € 400.000 aan tolgeld moeten bijdragen. Hierdoor is de buslijn niet te exploiteren voor EBS en deze komt er dan ook niet. GroenLinks-PvdA, fractie Den Brok en CDA bepleitten in een motie een gratis doorgang van de Maasdeltatunnel voor busonderneming EBS en verzochten het college hierover via de MRDH in gesprek te blijven met het Rijk. Alle partijen ondersteunden dit verzoek, met uitzondering van BVNL. Wethouder Schop zei de motie als een extra steuntje in de rug te beschouwen voor de lobby voor een vrije buslijn die op allerlei fronten al een hele tijd gaande is. 

Paarden en werkdruk ambtenaren
Paarden zijn een welkome aanvulling voor het landschap in Voorne aan Zee en een belangrijke economische drager, vinden PVaZ, CDA, Vrij Voorne, D66 en Ons Brielle. De regelingen voor het houden van paarden zijn in Voorne echter per gebied verschillend en zouden aan elkaar moeten worden aangepast en ook moeten voldoen aan de nieuwe normen van dierenwelzijn. De motie werd aangenomen. De VVD en fractie Den Brok verklaarden achter het doel van de motie te staan, maar tegen te stemmen omdat de ambtenaren die al een loodzware werkdruk hebben, niet nog verder belast zouden moeten worden. 

Bomen voor bomen
Het is GL-PvdA, D66, Vrij Voorne, ONS Brielle, PVAZ en CDA opgevallen dat wanneer er grote bomen in onze gemeente verdwijnen er te vaak niets wordt teruggeplant. En als dat wel gebeurt, dan redt deze beplanting het in veel gevallen niet omdat het onderhoud wordt vergeten. Het gebeurt regelmatig dat het dan ontstane gat weer wordt betegeld. Het straatbeeld verliest zo zijn groene aanzicht. De partijen verzochten het college om er voortaan voor te zorgen dat er voor elke gekapte boom een nieuwe terugkomt. Daarvoor zou dan een bomenfonds moeten worden opgericht. Wethouder Robert van der Kooi ontraadde de motie. Hij vindt dat er al genoeg in de gemeente voor het groen wordt gedaan. Toch werd de motie aangenomen. De VVD stemde tegen en IBV stemde verdeeld.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant