Afbeelding
dagboeknotities

Versnellers gezocht

Algemeen 157 keer gelezen

Eindelijk gaat het dan gebeuren: Hellevoetsluis, Brielle en Westvoorne worden één gemeente. Welgemoed prijkten de drie burgemeesters op de voorpagina’s. Alles loopt nu lekker. Er is zelfs sprake van ‘een mooi proces’. En de onderlinge verstandhouding is ‘uitstekend’. Hèhè. Hoera! Dan kunnen we nu met z’n allen een zucht van verlichting slaken. Er wordt serieus gewerkt aan wat al járenlang de enige logische, realistische oplossing was: een fusie.

Kon dit nou niet eerder? Was dit nou zo moeilijk? Kennelijk wel. Lange tijd zaten er hardnekkige, taaie ‘vertragers’ aan de knoppen. Tegenhouden ging natuurlijk niet, maar tegenspartelen wel. We kennen ze allemaal wel, die vertragers. Ze zitten overal. In bedrijven, verenigingen, scholen en universiteiten. Er komt iemand met een nieuw idee, een plan, een verandering. En dan komen de vertragers in beeld: nee, slecht idee! Zoals het nu is, doen we het al jaren. Dat was altijd prima. Nooit klachten gehad. Niks aan veranderen. Houden zo.

Veranderen is eng. Je weet wel wat hebt, niet wat je krijgt. Weerstand tegen verandering is van alle tijden en kent vele vormen, van treuzelen en uitstellen tot sabotage en rebellie. De creatievelingen die vooruit willen, de ‘versnellers’, krijgen het gevoel dat ze met kleverige kauwgomdraden vast zitten aan de vertragers.

Denk even aan het plan voor de vernieuwing van de Noordpoort in Brielle. Aanvankelijk leek het allemaal abstract en ver weg. Maar nu komt het dichtbij en steekt bij sommigen angst de kop op. Wordt het wel goed? Wordt het wel mooi? Kan het niet anders? Kan het niet beter? Wat gaat het ons allemaal brengen? Kunnen we dit tegenhouden? Kunnen we dit vertragen? Stroperige kauwgomdraden die trekken aan degenen die vooruit willen, door naar 1 april 2022.

Een uitvoerig vertragingsproces kost enorm veel energie. Energie die uiteindelijk vaak verloren energie blijkt te zijn. Wat zou het mooi zijn als al die energie ingezet werd voor versnelling in plaats van vertraging. Er zijn zoveel groepen die hartstochtelijk op versnellers zitten te wachten.

Mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank. Kinderen met een taalachterstand. Nieuwkomers die willen inburgeren. Ouderen die hulp kunnen gebruiken bij een klusje in huis of de wekelijkse boodschappen. Mensen die advies nodig hebben in een moeilijke financiële situatie, al of niet veroorzaakt door de Coronacrisis. Eenzame mensen die een maatje zoeken om mee te praten, te wandelen of te fietsen. Digibeten die wat computerhulp nodig hebben. Zorginstellingen die zitten te springen om serveerders van maaltijden of chauffeurs. Verenigingen die snakken naar bestuurders. Groepen voor wie een zetje in de rug welkom zou zijn. Ze hebben behoefte aan versnellers.

Je hebt maar een beperkte tijd op deze aardbol. Hoe zou je die willen besteden, aan vertragen of versnellen? Ben je onwillekeurig, thuis, op je werk of waar dan ook, een vertrager geworden? Je kunt jezelf een schop onder je kont geven en weer versnellen. Kijk bijvoorbeeld op fijnjetezien.nl dan vind je beslist iemand die je een duwtje in de rug kunt geven.

Uit de krant