Afbeelding
Dagboeknotities

2021

do 7 jan 2021, 08:42 Algemeen

Het was best een gekke jaarwisseling. Het moest zonder vuurwerk, want het was verboden dat te verkopen, kopen, vervoeren, in bezit te hebben en af te steken. Er zou zeer streng gestraft worden tegen overtreding van het verbod. Toch gingen boven alle steden en dorpen volop vuurpijlen de lucht in, ook op Voorne. Want zo’n volkje zijn we: we laten ons geen lolletjes verbieden, kom op zeg!

Andere tradities bleven ook in stand: de hulpverleners die bekogeld werden, brandjes overal en nergens plus ontplofte brievenbussen. En tóch was het vuurwerkverbod een succes. Je hoorde en zag weliswaar overal vuurwerk, maar het was flink minder dan anders. En dat was winst. Vooral de oogartsen waren enthousiast: zo weinig ontplofte ogen hadden ze de laatste decennia niet meer gezien in de nieuwjaarsnacht.

Er was nog een voordeel. Eerdere jaren was het tussen twaalf en twee op straat een onontwarbare chaos van legaal en illegaal knalwerk, een oorlogsgebied. Gevaarlijk om naar buiten te gaan, de meeste slachtoffers vallen immers onder omstanders en voorbijgangers. Wie dit jaar wél naar buiten ging, kon nu duidelijk zien wie de aso’s in zijn wijk zijn. Iedere plof en pijl was immers illegaal. Surveillanten in burger hadden moeiteloos een adressenbestandje kunnen opbouwen. Maar ja, te weinig handhavers. Wie zouden kunnen helpen? Militairen? Het wordt misschien toch eens tijd om dat te overwegen.

Al die mensen die zich wel normaal gedroegen en zich aan de nieuwe voorschriften hielden (een ruime meerderheid) balen niet zozeer van de aangerichte schade, maar meer nog van de constatering dat als het erop aankomt het gajes de straat regeert. Omdat de politie zich genoodzaakt ziet om ‘te gedogen’ en de brandweer moet terugkeren naar de kazerne als het werken ze onmogelijk wordt gemaakt. Een probleem dat in ‘het vrije westen’ steeds duidelijker wordt. In Frankrijk slaagde de politie er pas op 2 januari in een uit de hand gelopen massaal oudejaarsfeest te beëindigen. Wat een afgang voor het gezag als de openbare orde niet meer te handhaven is.

Maar nu wat gezelligers. Ik wil u natuurlijk nog een gelukkig nieuwjaar wensen! Kreeg u ook zoveel kaarten in de bus? Die waren ineens weer helemaal terug in plaats van de mailtjes en appjes. Opvallend was dat het niet bij goede wensen bleef. Kreeg u ook van die tips en aansporingen? Ziehier een greep uit de mij toegezonden aanmoedigingen:

Pluk de dag. Grijp die kans. Durf te veranderen. Maak die keuze. Overwin die angst. Neem die raad aan. Omarm die hulp. Vecht voor dat ideaal. Geniet van de warmte. Neem die ruimte. Koester die vriendschap. Glunder bij dat compliment. Ga die uitdaging aan. Neem die rust. Leer van die fout. Stop met tv kijken. Waardeer die eerlijkheid. Volg die droom. Accepteer die beperking. Probeer dat onbekende. Lees dat boek. Houd van je familie. Zing. Dans. Lach. Maak een wandeling.

Ik word eerlijk gezegd al moe als ik eraan denk. Mocht er nog wat toepasselijks voor u bij zitten: leef u uit.

Uit de krant