Afbeelding

Concert Carel Kraayenhof en Marietta Petkova in De Man

Algemeen 509 keer gelezen

Oostvoorne - Stichting Concertleven Westvoorne sluit seizoen 2023-2024 op 21 april om 11:30 uur af in “de Man” in Oostvoorne met een unieke topontmoeting tussen bandoneon en piano. Carel Kraayenhof, bandoneon en Marietta Petkova, piano!!! Zij brengen hun programma ”De Hand van de Beer”.

Twee meesters op hun instrument hebben elkaar gevonden in een uniek, autobiografisch getint programma. Vanuit bewondering voor elkaars kunstenaarschap en een onmiskenbare klik ontstond het idee voor een gezamenlijke tournee. Met volksmuziek als onderliggend thema vertolken zij werken van o.m. Bach, Schubert, Albéniz, Piazzolla, Garcia en Soria. De composities worden afgewisseld met persoonlijke verhalen, zoals die over beider fascinatie voor de legendarische pianist Svjatoslav Richter, wiens reuzenhand ooit het kinderhandje van Marietta omvatte en ter ere van wie Carel een poëtisch pianowerk schreef, dat hij speciaal voor Marietta omdoopte in “Ruka na Metchka” (De Hand van de Beer). Een unieke topontmoeting tussen piano en bandoneon.

Carel Kraayenhof was 8 jaar oud toen hij begon met pianospelen. Kreeg les iklassieke muziek en speelde ragtime. Carel ontdekte de muziek als zijn grootste passie en inspiratiebron. Hij leerde zichzelf melodeon en Engelse concertina spelen. Begin jaren 80 ontdekte Carel de bandoneon. Het geluid raakte hem tot diep in het hart. Zijn succes nam een enorme vlucht, uitnodigingen voor optredens van over de hele wereld en bovendien zijn optreden bij het huwelijk van ons huidige koningspaar. Meerdere grote prijzen vielen hem ten deel, waaronder een Edison Oeuvre Award Wereldmuziek voor zijn grote inzet voor de Nederlandse muziekcultuur. En in 2021 werd hij door koningin Beatrix benoemd tot Officier van Oranje Nassau.

Marietta Petkova, geboren in Bulgarije, kreeg les op het muzieklyceum in Roese, vervolgens het conservatorium van Sofia en de Musikhochschule in Wenen. Ze kwam in 1990 naar Nederland en studeerde bij Jan Wijn aan het conservatorium. Volgde masterclasses bij Gyorgy Sebök, die haar belangrijkste mentor zou worden. Marietta won meerdere prijzen, waaronder het Eduard Flipse Internationaal Pianoconcours (1978) en het Clara Haskil Concours in Zwitserland (1998).

Het concert begint om 11:30 uur in cultureel centrum “de Man” in Oostvoorne. Losse kaarten kosten € 20,-, jongeren tot 21 jaar betalen € 10,-. Begunstigers hebben vrije toegang.

Voor meer informatie: www.concertwestvoorne.nl of secretaris@concertwestvoorne.nl of tel. 06-46805432

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant