Afbeelding

Integraal Huisvestingsplan opgesteld voor basisonderwijs Voorne aan Zee

Algemeen 427 keer gelezen

Voorne aan Zee - Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Voorne aan Zee heeft een integraal huisvestingsplan opgesteld voor het basisonderwijs in de gemeente voor de periode 2024-2039. In dit plan staat benoemd welke scholen nieuwbouw of uitbreiding nodig hebben en wanneer. Dit plan wordt ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad op 30 mei.

Al een aantal jaar heeft de gemeente Voorne aan Zee met schoolbesturen en de kinderopvangorganisaties gewerkt aan het integraal huisvestingsplan (IHP). Met het IHP wordt inzicht gegeven in de investeringen op korte, middellange en lange termijn. Het huisvestingsplan voor het basisonderwijs geeft, op basis van leerlingenprognoses en woningbouwplannen, inzicht in de behoeften en mogelijkheden per school voor de periode tot 2039.

Lange termijn

Zowel de gemeente, het onderwijs als de kinderopvang streven naar de ontwikkeling van Integrale Kindcentra (IKC’s) in de toekomst. Dat zijn locaties waar één of meer basisscholen met een kinderopvangorganisatie en eventueel andere functies, zoals het jongerenwerk of bibliotheek, onderdak krijgen in één gebouw. Dit betekent dat de nieuwe gebouwen in de toekomst zoveel mogelijk multifunctioneel moeten zijn ingericht met flexibele ruimtes. Dat biedt de mogelijkheid om inclusiever onderwijs te organiseren. “De ambitie is namelijk om voor zoveel mogelijk kinderen dichtbij huis goed onderwijs te kunnen aanbieden. En een goed en duurzaam gebouw is daarvoor erg belangrijk”, aldus wethouder Van der Kooi van onderwijs.

Korte termijn

In het IHP staan, naast de lange termijn plannen, ook plannen voor de korte termijn. Door ruimtetekorten in een aantal scholen moet er nu al geïnvesteerd worden in uitbreiding van de huisvesting. Het gaat hier over tijdelijke uitbreiding van basisschool Het Overbos in Oostvoorne met 2 klaslokalen vanaf augustus dit jaar. Daarnaast gaat het om 5 klaslokalen ten behoeve van de basisscholen op het Gooteplein in Brielle. Hiervoor wordt aan de gemeenteraad een budget gevraagd van een miljoen euro.

Tot slot wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een IKC in Oostvoorne voor basisschool CNS De Nieuwe Weg. Hiervoor is een investering van ruim 6 miljoen euro gereserveerd. De gemeenteraad van de voormalige gemeente Westvoorne heeft eerder het besluit genomen om dit te willen realiseren. Na de zomer wordt gesproken over de verdere invulling van dit kindcentrum. De raad wordt op 30 mei alvast gevraagd om een half miljoen voorbereidingskrediet.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant