Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Overgewicht

Algemeen 187 keer gelezen

U bent te dik. Ja, dat leest u goed. Hoe ik dat weet? Gewoon, dat zie ik. Om me heen, overal. En dat is niet alleen een rotgezicht, het is ook nog eens ongezond. Nee, niet dat kilootje teveel, u weet best wat ik bedoel. Als u het niet weet, doe dan even de test. U trekt uw kleren uit. U gaat voor de spiegel staan. U stelt uzelf de vraag: is dit normaal? Wil ik zo door het leven gaan? Is het antwoord ja, dan zijn felicitaties op zijn plaats. Ga zo door! Maar als het antwoord nee is, wat dan?

Dan komen we op mijn punt. We gaan twee vliegen in één klap slaan. Of eigenlijk meer dan twee. Waarschijnlijk een hele zwerm. Ik heb namelijk een idee. Het zal de volksgezondheid ten goede komen én het imago van westelijk Voorne. Het idee is weliswaar gejat van Amsterdam, maar beter goed gejat dan niks zelf bedacht. De gemeente Amsterdam gaat de toekomstige wijk Centrumeiland op IJburg gezond inrichten. De openbare ruimte moet bewoners uitdagen meer te bewegen en te spelen. Dat gebeurt in het kader van de strijd tegen overgewicht, een groeiend probleem. Men denkt aan een verhoogd plein met trappen, speelplaatsen, een hardloopparcours en – let op! – minimale parkeergelegenheid.

Horen wij hier geen bekende punten? Wij zitten hier immers ook op een eiland. Of tenminste op het puntje ervan. Dat geeft een mooie afgebakende identiteit. Iets om in de markt te zetten. Weldadig Westelijk Voorne. Zoiets. En een hoog plein met trappen, dat hebben we al in Westvoorne. We hoeven alleen nog maar mensen – inwoners en toeristen – te stimuleren het strand op te gaan en dan kunnen ze zich uitleven. Lekker beklimmen die peperdure trappen met je dikke kont en als je boven op het pleintje staat meteen weer terug. Goed voor de beenspieren en de algemene conditie. Ondertussen flink de frisse zeelucht inademen. Waar vind je zoiets? Bij ons dus. Komen we bij de speelplaatsen. Hebben we ook al. Voor kinderen in het gemeentelijk duingebied, voor ouderen in Oostvoorne, pal voor de Leemgaarde. Maar je hoeft niet speciaal oud te zijn om hier een koprol te komen maken. Alle dikkerds van Nederland zijn van harte welkom. Hardloopparcoursen: zo bedacht. Het Torenparcours, ik noem maar wat. Van de Catharijnekerk, via de dorpskerk van Oostvoorne naar het witte kerkje in Rockanje. Terug over Tinte. En niet gaan lopen sloffen. Flink doorrennen dat is goed voor de bloedsomloop.

Ja, die minimale parkeergelegenheid wordt wel een lastig puntje. Rockanjenaren hebben lang een hevige strijd gestreden om de parkeergelegenheid juist te maximaliseren. Want o wee, wat waren ze bang dat mensen zouden terugdeinzen voor een stapje teveel lichaamsbeweging. En dan krijg je dit. Wordt minimale parkeergelegenheid ineens hot om je op de kaart te zetten als gezond oord. Maar misschien is het nog niet te laat. Als er genoeg toeristen afkomen op ons afslankconcept, dan ontstaat er vanzelf weer een tekort aan parkeerplaatsen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant