Lars Schipper maakt de jaarlijkse tentoonstelling van de Siervogel volgende week voor het eerst als voorzitter mee. * Foto: Jos Uijtdehaage.
Lars Schipper maakt de jaarlijkse tentoonstelling van de Siervogel volgende week voor het eerst als voorzitter mee. * Foto: Jos Uijtdehaage.

Tentoonstelling de Siervogel: kwantiteit minder, kwaliteit niet

Actueel 526 keer gelezen

Tinte – Volgende week vrijdag, zaterdag en zondag houdt vogelkweekvereniging De Siervogel uit Oostvoorne weer de jaarlijkse tentoonstelling. Wel op een andere plaats, want de 'show' is verhuisd van het einde van de Konneweg naar het begin van dezelfde weg in een van de warenhuizen van tomatenkwekerij Van de Kaaij aan de Konneweg 2C/2D.

Na vele jaren van trouwe dienst droeg voorzitter Gert-Jan Rietdijk onlangs de hamer over aan Lars Rietdijk, die op de jaarlijkse algemene ledenvergadering werd gekozen tot opvolger. Lars is nog maar net jeugdlid af en is met zijn 19 jaar de jongste voorzitter uit de in middels 56-jarige geschiedenis van De Siervogel, die anno 2016 zo'n 65 leden telt, afkomstig uit de gehele regio Rijnmond.

Ouderen
'Het kweken van vogels wordt meer en meer de hobby van ouderen,' weet Lars Schipper, die de vogelhobby als kleinzoon van Kees van den Berg, opa van moederszijde en Jan Schipper, de inmiddels overleden opa van vaderszijde tevens medeoprichter van De Siervogel', met de paplepel kreeg ingegoten. 'Echt veel jongeren pakken de hobby niet op. Op dit moment telt De Siervogel nog maar één jeugdlid. Je houdt van het kweken van tropische vogeltjes of niet. Ik heb het van jongs af aan altijd prachtig gevonden. Al vanaf het moment dat ik kon lopen, namen mijn opa's me mee naar hun hokken. En ik geloof dat ik al bij de tentoonstellingen van ' De Siervogel' aanwezig was, vanaf dat ik geboren ben.'
Kanaries
'Toen ik een jaar of zeven was kreeg ik mijn eerste hok,' vertelt de aan de Oostvoornse Middellandweg woonachtige Lars. 'Een verjaardagcadeau van mijn opa. Je begint meestal met kanaries. Mooie vogeltjes en niet al te moeilijk om 'op hok' te krijgen. Toen ik een jaar of 9,10 was ben ik me ook gaan toeleggen op het kweken van andere vogelsoorten. Ik weet echt niet hoeveel verschillende soorten ik al gekweekt heb in de tijd dat ik nu met vogels bezig ben.'

Genemuiden
Bijzonder trots is Lars Schipper op de kakariki's die hij heeft gekweekt. 'Voor mijn eerste koppeltje ben ik zelfs helemaal naar Genemuiden in Overijssel geweest,' aldus de jonge voorzitter. 'Via de website van de kweker kwam ik met hem in contact. Hij is inmiddels gestopt, en ik heb een deel van zijn vogels overgenomen. Op dit moment heb ik zo'n 50 vogels in mijn hok.'

Goed te doen
Vogels houden en kweken is qua kosten goed te doen. 'Ik weet niet precies hoeveel mijn vogels me kosten,' zegt Lars Schipper. 'Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt, maar als je het net als ik bij het standaardvoedsel houdt, dat ze ook in de natuur eten, gaat echt al je geld niet aan je vogels op hoor.

Wisselvallig
De sterk wisselende temperaturen van dit jaar waren van invloed op de vogelkweek. 'Ik heb van de leden begrepen dat ze minder vogels hebben dan in andere jaren,' aldus Lars, 'en dat geldt voor mij ook. Maar de vogels die we hebben zie er prachtig uit en zijn in uitstekende conditie. Er valt volgende week vrijdag, zaterdag en zondag dan ook zeker heel wat moois te zien op de tentoonstelling.'
Vrijdag 28, zaterdag 29 en zondag 30 oktober tentoonstelling De Siervogel bij kwekerij Van de Kaaij, Konneweg 2C/2D Tinte. Openingstijden: vrijdag 20.00-22.00 uur, zaterdag 10.00-22.00 uur, zondag 10.00-16.00 uur.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant