Een beetje nerveus staan de eerste twintig deelnemers in de rij om hun haar te laten knippen
Een beetje nerveus staan de eerste twintig deelnemers in de rij om hun haar te laten knippen

95 haardonaties tijdens haardonatie actie in Maasstad Ziekenhuis

Actueel 433 keer gelezen

Rotterdam - Maar liefst 95 vrouwen, mannen en kinderen doneerden donderdagmiddag- en avond 2 februari jl. vrijwillig hun haar in het Maasstad Ziekenhuis. Dit gebeurde in het kader van WereldKankerdag, die dit jaar wordt gehouden op zaterdag 4 februari.

Heleen Klein, oncologisch fysiotherapeut bij het Maasstad Ziekenhuis en initiatiefneemster van de actie: "Ik heb in mijn werk zo vaak het verdriet en de pijn gezien van mensen die hun haar verloren door chemokuren, dat ik iets wilde doen. Het is voor mij weinig moeite om mijn haar te laten groeien en te doneren. Blijkbaar dachten meer mensen daar zo over want mijn idee heeft uiteindelijk geresulteerd in deze hartverwarmende actie." Om haar te kunnen donoren, is minimaal 25 centimeter gevlochten haar nodig. Degene die de langste vlechten heeft gedoneerd, heeft 40 centimeter haar afgestaan voor het goede doel en heeft daarmee een beautybehandeling gewonnen.

Opkomst boven verwachting
De verwachting was dat zo'n 60 mensen hun haar zouden doneren. Tot op het laatste moment kwamen echter aanmeldingen binnen. Door de vele media aandacht die er – ook voorafgaand aan de actie was – meldden nog tientallen mensen zich aan. Daardoor konden aan het eind van de avond bijna 100 zakjes met gevlochten haar worden aangeboden aan Aderans Hair Center, die er haarwerken van maakt. Tien daarvan worden kosteloos aangeboden aan patiënten met kanker van het Maasstad Ziekenhuis.

Doel haardonatie actie
Het doel van de haardonatie actie was om zoveel mogelijk patiënten met kanker – bij wie het haar uitvalt als gevolg van chemotherapie – de mogelijkheid te geven op een haarwerk van echt haar. Een haarwerk van echt haar is – zeker bij lang haar – wenselijker dan een haarwerk van synthetisch haar omdat deze laatste sneller slijt. Ellen, ervaringsdeskundige: "Een haarwerk betekent heel veel voor mensen van wie het haar is uitgevallen als gevolg van chemokuren. Althans, ik heb dat zelf zo ervaren toen ik kaal was. Daardoor ben je even niet de zieke patiënt die je wel bent als je bijvoorbeeld een doek of muts draagt om je uitgevallen haar mee te bedekken."

Persoonlijke verhalen en belangeloze inzet
In drie rondes werd het haar afgeknipt. Elke ronde werd vooraf gegaan door een officieel aftelmoment met luid applaus voor de dappere deelnemers. Ondanks de persoonlijke verhalen die ter sprake kwamen tijdens het knippen, heerste er een positieve en gezellige sfeer in de Maasstadzaal van het ziekenhuis. De organisatoren van de actie hebben heel veel bewondering voor de deelnemers en voor de ruim twintig kappers die hun diensten belangeloos hebben aangeboden voor dit goede doel.

Samenwerking
De unieke actie – en droom van initiatiefneemster Heleen Klein – kon worden gerealiseerd door een goede samenwerking tussen verschillende partijen. Stichting OOK (Optimale Ondersteuning bij Kanker), Aderans Benelux, Beauty Lounge en het Maasstad Ziekenhuis, allen gevestigd op de Zorgboulevard in Rotterdam, hebben ruim een jaar lang toegewerkt naar de succesvolle actie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant