Afbeelding

Bijna 2000 zienswijzen over windlocaties regio Rotterdam

Algemeen 280 keer gelezen

Regio - De provincie heeft bijna 2000 zienswijzen over de ontwerp-Visie Ruimte en Mobiteit (VRM) en het bijbehorende milieueffectonderzoek ontvangen. Het gaat hierbij om 23 potentiële locaties voor windenergie in de regio Rotterdam. Het aantal unieke zienswijzen bedraagt 388. Hiervan is het merendeel van inwoners afkomstig, naast zienswijzen van gemeenten, bedrijven en organisaties. De komende maanden werkt de provincie aan de beantwoording van de zienswijzen. Naar verwachting ontvangen alle indieners van zienswijzen in september bericht hierover.

Onderwerpen die in de zienswijzen worden aangehaald gaan veelal over geluid, slagschaduw, landschap, natuur en recreatie. Onder meer de potentiële locaties N57 Entree Noord en N57 Entree Zuid, Beerenplaat en Zuidland op Voorne Putten worden vaak genoemd in de reacties.

De provincie ontving de helft minder zienswijzen dan tijdens de vorige inspraakperiode begin 2016 toen kon worden gereageerd op de te onderzoeken locaties. Toen ontving de provincie ruim 4000 zienswijzen over de onderzoeksopzet voor het milieueffectonderzoek (PlanMER), waarvan 376 unieke reacties.

Besluit najaar
De provincie zal na het zomerreces met een Nota van Beantwoording reageren op de zienswijzen. Die wordt bij het voorstel gevoegd waarin Gedeputeerde Staten (GS) besluiten welke locaties in de nieuwe VRM worden aangewezen. De 23 locaties in het nu voorliggende ontwerp-VRM zijn het vertrekpunt. Provinciale Staten wijzen in het najaar van 2017 de locaties definitief aan. Met de vaststelling van windlocaties maakt de provincie plaatsing van de turbines planologisch mogelijk. Gemeenten dienen dan hun bestemmingsplannen hierop aan te passen, zodat initiatiefnemers verder aan de slag kunnen met hun plannen voor realisatie.

Achtergrond
In Zuid-Holland levert wind als energiebron een belangrijke bijdrage aan het verduurzamen van ons energiegebruik. Daarom wil de Provincie Zuid-Holland samen met andere overheden en maatschappelijke organisaties in 2020 735,5 MW opgesteld vermogen windenergie realiseren. Uitgaande van een gemiddeld vermogen van 3 MW zijn dit circa 245 turbines. Daarmee draagt de provincie bij aan de doelstelling van het Nationaal Energieakkoord dat 14% van de energie in 2020 duurzaam wordt opgewekt.

Overschakelen op hernieuwbare energie is hard nodig. Verbranding van olie, gas en steenkool brengt teveel CO2 in de atmosfeer. Dat heeft vergaande gevolgen voor het klimaat. Daarom zet Zuid-Holland op alle mogelijkheden in om ons gezamenlijk energieverbruik te verduurzamen: energiebesparing en het gebruik van schone energiebronnen zoals duurzame warmte, wind op land én zee, zon, biomassa, delta-energie en nieuwe technologieën.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant