Afbeelding
Foto: PR

Op ontdekkingstocht in de bunkers van Oostvoorne, Hellevoetsluis en Ouddorp

Algemeen 980 keer gelezen

Oostvoorne - Op zaterdag 10 juni is het Bunkerdag. Tussen 10.00 en 17.00 uur gaan langs de hele Nederlandse kust bunkers van de Atlantikwall voor één dag open voor publiek.

De betonnen kolossen maken onderdeel uit van ons landschap, maar zijn vaak beperkt toegankelijk. Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, vertellen zij nog altijd het verhaal van de Duitse bezetting. In Oostvoorne zal de unieke Biberbunker, ingericht als museum, opengesteld worden. In Hellevoetsluis worden bezoekers tijdens een stadswandeling meegenomen langs de sporen van de oorlog. Wie een goed beeld wil krijgen het leven van de Duitse soldaat kan de dag doorbrengen in Ouddorp, waar 15 bunkers van bunkercomplex De Punt te bezoeken zijn.

Atlantikwall
De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een 6200 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven, gebouwd op strategische plekken, zijn daarvan nog altijd de stille getuigen. De aanleg van de Atlantikwall had zeer ingrijpende gevolgen voor bewoners in de kustregio. Ook in Oostvoorne, Hellevoetsluis en Ouddorp moesten bewoners evacueren. De Duitse bezetter wilde de kust tegen een geallieerde landing verdedigen en een ruim schootsveld was daarbij noodzakelijk. In Hellevoetsluis werd zelfs twee derde van de bebouwing gesloopt.

Bezoekers van de Zuid-Hollandse eilanden kunnen tijdens de Bunkerdag widerstandsnest De Punt bezoeken. Het bunkercomplex bestaat uit 15 bunkers die allemaal hun eigen functie hadden. Gidsen vertellen je er meer over. In Oostvoorne wordt de Biberbunker opengesteld voor publiek. In deze voormalige radarcommandopost voor de Duitse luchtmacht is alles zo veel mogelijk in oude staat terug gebracht. Daardoor krijg je een goed beeld van het werk en leven in de bunker in relatie tot de acties in de luchtoorlog. Tijdens de stadswandeling in Hellevoetsluis ontdekt de bezoeker welke sporen van de oorlog die nog altijd zichtbaar zijn. Ook bezoek je er de geschutsbunker van het type 612. Bijzonder is dat je bij deze bunker de verhalen hoort van mensen die in Hellevoetsluis en omgeving de oorlog hebben meegemaakt.

Het hele programma is te bekijken op www.bunkerdag.nl. Tickets zijn online en op de dag zelf verkrijgbaar bij de verschillende bunkerlocaties.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant