Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

1 April, kikker in je bil!

Actueel 177 keer gelezen

Als we het hebben over inburgeren dan denken we meestal aan alle inspanningen die vluchtelingen uit oorlogsgebieden moeten doen om hun plek te vinden in onze maatschappij. Maar er is nog een groep die moeite moet doen om zich hier thuis te voelen: buitenlandse studenten. Steeds meer buitenlanders komen naar Leiden, Delft en Rotterdam om hier een studie te volgen. Wie denkt dat deze hoog opgeleide jongeren zich meteen op hun gemak voelen bij ons, heeft het mis. Er zijn allerlei gidsen en handleidingen verschenen om ze te helpen. In de 'Guide to Dutchness' bijvoorbeeld staan handige tips. Studenten die het serieus aanpakken storten zich ijverig op de complete SDPL-lijst: Stuff Dutch People Like. Ze krijgen dan inzicht in zaken die voor ons Nederlanders belangrijk zijn: hagelslag, gezelligheid, fietsen, praten over het weer, drie keer kussen, de verjaardagskalender op het toilet, afspraken plannen in de agenda en directheid, ook wel omschreven als botheid, lompheid, onbeleefdheid of gebrek aan goede manieren. Voor Nederlanders zeer leerzaam om te zien hoe een buitenstaander tegen ons aankijkt.

Maar goed, tussen al die merkwaardigheden, zag ik ook een hoofdstukje '1st of April, frog in your butt!' oftewel: 1 april, kikker in je bil (die er nooit meer uit wil). Met daarbij een uitgebreide uitleg over de 'city of Den Briel' die lang geleden ingenomen werd door rebellen, het begin van een bloedige burgeroorlog die tachtig jaar zou duren. En dat Nederlanders dat tegenwoordig zien als het begin van hun vrijheid, hoe die inname van Den Briel een symbool daarvan werd, en hoe er een rijmpje ontstond over Alva die op 1 april zijn bril verloor. Hoe dat uiteindelijk uitdraaide op een kikker in je bil wordt overgelaten aan de fantasie van de lezers. Wel wijst men er nog op hoe wij niet terugschrikken voor controversiële reclamecampagnes, zoals die van een bekende condoomfabrikant die aanhaakt bij 1 april met de lancering van een nieuw model in de vorm van een kikker, voor 'frogging pleasure'.

Hoe dan ook, 'The capture of Den Briel was thus a very important symbolic event and has been celebrated ever since.' En hoe! Dit jaar valt 1 april op eerste Paasdag en dat stelt veel van die buitenlandse studenten in de gelegenheid om eens een kijkje te komen nemen hoe wij Dutchies dat aanpakken. Het belooft een fantastisch festijn te worden. Met kenmerken die alweer typisch Nederlands zijn. Werd de inname in 1572 gekenmerkt door misverstanden, geruchten, angst voor de komst van de rebellen, hevige paniek bij katholieken, vluchtende burgers, weifelend gedrag van burgemeester Koekebakker en het stadsbestuur, kortom gigantische chaos, vandaag de dag niets daarvan, alles is tot in de puntjes georganiseerd. Parkeerplaatsen zijn geregeld, strobalen worden vochtig gehouden, blanke wapens dienen gedragen te worden in daarvoor bestemde foudralen, kanonniers hebben een vergunning op zak, verdwaalde kinderen worden opgevangen op het politiebureau. Bovendien zijn er twaalf 'spelregels' opgesteld voor het omgaan met vuurkorven. Ik voorspel: dit wordt de veiligste terroristische actie aller tijden. Gooi maar open die poort!

Uit de krant