Rico de Grave (l) en Nico Enthoven, secretaris Voorne Atletiek (r)
Rico de Grave (l) en Nico Enthoven, secretaris Voorne Atletiek (r) Foto: PR

Wandelgroep mensen met dementie verbindt

Actueel 479 keer gelezen

Oostvoorne - De 'buitenwereld' merkt er weinig tot niets van, terwijl dementie enorm ingrijpend is in het leven van mensen met deze ziekte. Voor hun dierbaren is het wellicht nog zwaarder. Soms weten zij zich geen raad meer.

Gelukkig zijn er mogelijkheden voor beiden om niet in een sociaal isolement terecht te komen. Zo is Rico de Grave uit Rockanje erg blij met de wandelgroep voor mensen met dementie die Voorne Atletiek heeft opgezet. "Door het contact met lotgenoten weet ik dat ik niet de enige ben die onder deze ziekte lijdt." Bij Rico is drie jaar geleden vasculaire dementie vastgesteld. Zijn korte termijn geheugen laat hem soms in de steek. Moeilijk voor hemzelf, zo niet nog lastiger om mee om te gaan voor zijn vrouw. De wandelgroep die Voorne Atletiek in het leven heeft geroepen, is voor beiden een vast ijkpunt in de week. Die structuur is belangrijk.

"Het is erg prettig om in beweging te blijven en ook gezellig. Je ziet aan de mensen dat ze ervan opknappen. Ze gaan meer praten. Dat is ook het fijne, dat je met gelijkgestemden een normaal gesprek kunt voeren. Met mijzelf gaat het de ene week beter dan de andere. Dat heeft vooral te maken met hoe druk ik me maak. Doe ik dat te veel, dan blokkeer ik." Dat voelt Rico niet aankomen. Tijdens het wandelen gebeurt het niet. "Dan maak je je geest leeg. Het bos geeft rust in mijn hoofd. Degenen die kunnen, zijn er ook altijd. Weer of geen weer. Voor de mantelzorgers is het prettig dat ze zien dat ze ook niet de enige zijn. Gedeelde ellende is beter dan alles in je eentje moeten verstouwen." De groep -bestaande uit elf mensen met dementie, hun mantelzorgers en zeven vrijwilligers van de atletiekvereniging- vertrekt elke woensdagmorgen vanaf de Oostvoornse Voetbal Vereniging (OVV) voor een wandeling door het Mildenburgbos. "De tocht duurt meestal anderhalf uur", zegt Nico Enthoven, secretaris van Voorne Atletiek. "Als vereniging willen we geworteld zijn in de samenleving en contact houden met onze medemens. En bewegen is goed. Per toeval hoorden we van de Dementievriendelijke Samenleving." Na contact met de gemeente kon de wandelgroep starten. Het enthousiasme is zo groot dat de inmiddels hechte groep zelfs in de zomervakantie doorwandelt. "Mijn vader is onder de mensen en het wandelen biedt een herkenbaar punt in de week. Bovendien is het erg leuk om samen te doen", vertelt mantelzorger Monique, wiens vader vasculaire dementie en Alzheimer heeft. Zelf wandelt ze ook mee. "Het is laagdrempelig en ik hoor van andere dochters waar zij tegenaan lopen. Het geeft herkenning en inzicht."

Binnenkort hoopt Voorne Atletiek een tweede wandelgroep te starten. Meer info: voorzitter@voorneatletiek.com. Wilt u zelf een initiatief starten op Voorne-Putten? Neem dan contact op met de projectleider Dementievriendelijke Samenleving Voorne-Putten b.oomens@brielle.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant