Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Zwemmen autostrand

Actueel 155 keer gelezen

De petitie voor heropening van het autostrand loopt niet lekker. Van het aantal gewenste handtekeningen is nog maar een fractie binnen. Tijd om wat media-aandacht te genereren.

Laatst zwommen boswachters van Natuurmonumenten het Haringvliet over om aandacht te vragen voor vogels en vissen. Vast en zeker geïnspireerd door de actie van Maarten de Elfstedenzwemmer. Maar kom op jongens! Het Haringvliet over zwemmen, dat deed ik vroeger met twee vingers in mijn neus. Bovendien, die vogels en vissen redden zich tegenwoordig heus wel.

Nee, je kunt je beter zorgen maken over mensen. Mensen met auto's. Mensen die met hun auto's het strand op willen. Het was een oude traditie in Oostvoorne. Opeens mocht het niet meer door toedoen van een stelletje milieutroetelaars. Economische en recreatieve schade was het gevolg. Hoeveel? Dat weten we nog niet precies, maar het zal vast aanzienlijk zijn, anders zou er toch zeker geen petitie gestart zijn? De exacte cijfers houden we tegoed. Ondertussen gaan we uiteraard geen onderzoeksresultaten afwachten, we beginnen alvast een actie te organiseren. Een actie die sympathie wekt en veel aandacht trekt.

En dan ontkom je vandaag de dag niet meer aan een zwemtocht. Liefst niet zo'n pierebadtochtje als over het Haringvliet, maar een fikse, heroïsche onderneming. De deelnemers moeten serieus afzien en lijden. Ik denk aan een zwemtocht om de punt van Westvoorne. Voor een toepasselijke sfeer zou het fijn zijn als het strand dan alvast toegankelijk is voor auto's. Dan kunnen de mensen van de media makkelijk fotograferen en filmen. Aangrijpende plaatjes maken. Want het wordt natuurlijk een helletocht. Serieuze gevaren dreigen. Denk aan agressieve zeehonden, kwallenscholen, kitesurfers die de zwemmers zomaar kunnen onthoofden.

Denk aan honger en dorst die actievoerders zullen kwellen. Oostvoornaars zullen door de branding waden om knapperige pizza's en warme chocolademelk aan te reiken. Er zal een team van helpers aanwezig zijn in bootjes met tentjes, luchtbedden en dekens voor zwemmers die onderweg in slaap sukkelen. Want het zou slaapverwekkend kunnen zijn, zo'n zwemtocht langs de Groene Punt. Behalve als er spreekkoren op het strand staan. Dat lijkt me niet teveel gevraagd. De tekst hoeft niet ingewikkeld te zijn. We verzinnen wel wat. Iets waarbij men lekker ritmisch mee kan klappen. Of beter: waarbij de auto's op het strand kunnen mee toeteren. En als het donker wordt kunnen ze het evenement met hun koplampen bijlichten.

Er zullen traantjes weggepinkt worden van ontroering. Al dat lijden is voor het goede doel: heropening van het autostrand. Pas als mensen vermagerd, half dood en kotsend in de golven dobberen zullen de autoriteiten wakker schrikken en beseffen: zo kan het niet langer. Een strand dat niet toegankelijk is voor auto's, dat moeten we niet willen in Nederland. Daar lijdt de regio ernstige economische schade van. Campings lopen leeg, horeca gaat te gronde. Wat blijft er van het eens zo welvarende Oostvoorne over? Als dit zo doorgaat wordt het een verlaten spookdorp als Tsjernobyl.

Uit de krant