Vorig jaar werd het dertiende Groot Dictee van Voorne-Putten-Rozenburg voorgelezen door Westvoornes wethouder Wilbert Borgonjen (Archieffoto: Jos Uijtdehaage)
Vorig jaar werd het dertiende Groot Dictee van Voorne-Putten-Rozenburg voorgelezen door Westvoornes wethouder Wilbert Borgonjen (Archieffoto: Jos Uijtdehaage) Foto: Jos Uijtdehaage

Groot Dictee Voorne-Putten-Rozenburg steunt SMA en Maerlant

Algemeen 229 keer gelezen

Oostvoorne – Het Groot Dictee van Voorne-Putten-Rozenburg dat zaterdag 21 maart voor de veertiende keer wordt gehouden in hotel/restaurant 't Wapen van Marion aan de Oostvoornse Zeeweg, steunt dit jaar twee doelen.

De opbrengst van het dictee, dat na een uitstapje naar juni (vorig jaar) nu weer wordt georganiseerd in de vertrouwde maand maart, is dit keer deels bestemd voor het Prinses Beatrixfonds en deels voor het 'Zuid-Afrika-project' van scholengemeenschap Maerlant in brielle.

Spierziekten
Het Prinses Beatrix Fonds besteedt het geld dat het Groot Dictee hoopt te generen aan onderzoek naar Spinale Musculaire Atrofie (SMA). SMA is de verzamelnaam voor een bepaalde groep neuromusculaire aandoeningen. Dat zijn aandoeningen die leiden tot het niet of onvoldoende functioneren van spieren. De meeste neuromusculaire aandoeningen zijn, evenals SMA, betrekkelijk zeldzaam. De aandoeningen die SMA worden genoemd, hebben met elkaar gemeen dat er iets mis is met de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg die uitlopers hebben naar de spieren. Voor meer informatie: https://www.prinsesbeatrixspierfonds.nl/spierziekten/sma/.

Lokale organisaties
Het Maerlant reist op 22 mei met circa 30 leerlingen af naar Zuid-Afrika voor een verblijf van twee weken. De leerlingen zijn al maanden bezig met het inzamelen van geld om in Zuid-Afrika een drietal lokale organisaties te kunnen ondersteunen. Dit zijn: scholengemeenschap Human Dignity Centre (http://www.khayavolunteer.com/volunteer-projects/southafrica/259-human-dignity-centre), Iziwe Sports Centre (http://www.izizweprojects.co.za/) en Missionvale Care Centre (https://www.missionvale.co.za/). Alle drie de organisaties hebben behoefte aan verschillende middelen zoals kleding, sportmiddelen en ontwikkeltools voor kinderen. Voor meer informatie: https://www.brielsnieuwsland.nl/nieuws/actueel/105116/30-maerlant-leerlingennaar-zuid-afrika.

Burgemeester
Brielles burgemeester Gregor Rensen leest dit jaar het Groot Dictee van Voorne-Putten-Rozenburg voor. De avond wordt wederom gepresenteerd door Suzanne Mulder, bekend van RTV Rijnmond. De hoofdprijs, die vorig jaar werd gewonnen door Stephanie Kleij, die toen 187 van de 200 woorden van het dictee goed spelde, is ook dit jaar weer een retourovertocht met P&O Ferries voor 2 personen en personenauto van Europoort naar Hull. Uiteraard gaat het erom welke deelnemer of deelnemend team de meeste woorden goed geschreven heeft. Deelnemers laten zich sponsoren per goed geschreven woord of voor een vast bedrag. Maar vanzelfsprekend is iedere bijdrage welkom! Tijdens het corrigeren van de dictees wordt er een loterij gehouden waarbij veel prijzen zijn te winnen. Kortom het belooft weer een topavond te worden! De avond begint om 18.45 uur.

Inschrijven kan via: rotarybrielle@gmail.com Meer informatie en het inschrijfformulier vindt u (binnenkort) op onze website: http://www.rotary.nl/briellevoorneputteneneuropoort/Twaalfde 'Groot Dictee Voorne-Putten' goed voor 15.000 euro

In mei 2020 vertrekken er 30 leerlingen van het Maerlant naar Port Elizabeth in Zuid-Afrika
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant