Afbeelding
Dagboeknotities

Dagelijks leven

Algemeen 113 keer gelezen

Het dagelijks leven herneemt enigszins z’n gangetje. Steeds meer mensen gaan weer aan het werk. En als je eenmaal aan het werk bent, denk je ook snel weer aan vakantie. Gaan we wel of gaan we niet? Durven we het aan? En waarheen dan? Wat doet het virus in de vakantielanden? Waar is het veilig, waar niet? Hoe gaat het er daar aan toe, op de terrasjes en in de supermarkten? Lopen we in het vakantieland van onze keuze een grotere kans op besmetting dan thuis?

De ongemakkelijke waarheid is dat het virus er nog steeds is. Ook in onze eigen omgeving. De afgelopen week werden er veertien besmettingen in onze regio gemeld. In werkelijkheid zijn het er natuurlijk veel meer, niet iedereen wordt getest. Degenen die besmet zijn geven het virus nog steeds door aan anderen. Het verschil met dit voorjaar is dat nu sneller achterhaald kan worden wie de betrokkenen zijn, zodat ze geïsoleerd kunnen worden. Voor de gezondheidszorg is er geen reden tot paniek. Zoals de situatie nu is, kan men het goed aan.

Daar heb je alleen niet zoveel aan als je zelf besmet raakt. Je wordt nog steeds net zo hevig ziek als iemand die in maart of april getroffen werd. En je hebt nog steeds dezelfde kans om aan de ziekte te bezwijken of er blijvende gevolgen aan over te houden. Maar er is wel voldoende ruimte voor je beschikbaar in het ziekenhuis, ook op de afdeling Intensive Care. Dat wel.

Is dat laatste de reden dat iedereen makkelijker wordt en het niet meer zo nauw neemt met de maatregelen? Of hebben we er met z’n allen nu gewoon genoeg van? Er moet immers weer gewerkt worden, dat is goed voor de economie. En we moeten weer met vakantie, dat is óók goed voor de economie. In die situaties is het moeilijk om je aan de anderhalve meter afstand te houden.

Een landelijk onderzoek van het RIVM en de GGD’s gaf aan dat veertig procent van de ondervraagden de afgelopen week op een plek waren geweest waar het te druk was en afstand houden onmogelijk. Vooral op het werk en in de supermarkt is deze maatregel moeilijk vol te houden. Onze kantoren en winkels zijn er nu eenmaal niet op ingericht.

Ander probleem is dat door de versoepeling van de maatregelen onduidelijker wordt wat er nu wel en niet mag. De meeste ondervraagden vonden het onlogisch of moeilijk te begrijpen waarom de gedragsmaatregelen in sommige situaties wel en in andere niet lijken te gelden.

De meerderheid legt dit probleem naast zich neer en probeert de maatregelen toch zo goed mogelijk te volgen. Maar velen gaven aan zich hierdoor niet meer gemotiveerd te voelen en nu liever hun eigen plan te trekken.

Het opvolgen van het dringende algemene advies van de overheid wordt in het dagelijks leven een steeds grotere uitdaging. Maar het luidt nog steeds: vermijd drukte, houd anderhalve meter afstand en werk zoveel mogelijk thuis. Want het virus waart niet vanzelf rond. Wij zijn het, die het aan elkaar doorgeven. En je wordt er nog steeds ziek van.

Uit de krant